середа, 25 листопада 2020 11:31

Розстріляли художника Миколу Івасюка

Розстріляли художника Миколу Івасюка
Микола Івасюк є автором понад 500 художніх шедеврів, переважно історичної тематики. Фото: pixabay

25 листопада 1937-го чекісти розстріляли художника 72-річного Миколу Івасюка. Тіло закопали в Биківнянському лісі біля Києва.

До квартири Івасюка 18 вересня 1937-го вдерлися енкаведисти, перевернули помешкання. Усе, що їм здавалося підозрілим, вилучили. Самого художника кинули до Лук'янівської в'язниці.

За місяць сфабрикували справу, за якою він був активним учасником української націоналістичної терористичної організації та агентом німецької розвідки. Художник вини не визнав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишній міністр загинув у в'язниці

Микола Івасюк є автором понад 500 художніх шедеврів, переважно історичної тематики. 1919 року уряд Директорії доручив йому створити оригінали для поштових марок Української Народної Республіки. 6 видів марок надрукували у Відні.

Був родом з Буковини, де і навчався у Вищій реальній школі в Чернівцях. Там його помітив художник Юстин Пігуляк. Він давав Івасюку безкоштовні уроки з живопису. 1884 року за сприяння Пігуляка, Івасюк таки став студентом Віденської академії, яку закінчив 1890-го. Того ж року вступив до Баварської академії образотворчих мистецтв, де провів ще 6 років.

Ілля Рєпін познайомився з Івасюком, його вразили роботи художника, а особливо задум написати полотно про Богдана Хмельницького. Порадив, перш ніж він візьметься за пензля, відвідати Київ, щоби зробити замальовки для майбутньої роботи.

Миколі Івасюку пророкували в Європі велике майбутнє, але одразу по закінченню академії він повернувся на Батьківщину.

23 листопада 1920 року в Чернівцях, які тоді належали Румунії, народився єврейський німецькомовний поет і перекладач Пауль Целан. Літературна критика вважає чоловіка одним із найкращих європейських ліричних поетів повоєнного часу. Його творчість розвивалася під впливом французького символізму і сюрреалізму.

Зараз ви читаєте новину «Розстріляли художника Миколу Івасюка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі