пʼятниця, 24 листопада 2017 05:04

"Моя любов небезпечна" - 26 років тому помер Фредді Мерк'юрі
6

Фредді Мерк'юрі
Фото: pinterest
Фредді Мерк'юрі в дитинстві
Фредді Мерк'юрі. Шкільні роки
Фредді Мерк'юрі і Мері Остін
Фредді Мерк'юрі

"Моя любов небезпечна. А хто хоче безпечної любові? Уявіть, якби я написав пісню: "Моя любов безпечна". Вона б ніколи не продалася", - так говорив один із найвеличніших вокалістів усіх часів Фредді Мерк'юрі.

Співак помер 24 листопада 1991 року в своєму лондонському особняку. Офіційна версія причини смерті легенди: бронхопневмонія, яка розвинулася на тлі СНІДу. Йому було 45 років.

За день до смерті Мерк'юрі зробив заяву: "З огляду на інтенсивні чутки, що поширює преса впродовж останніх кількох тижнів, я підтверджую, що мій медичний тест на ВІЛ виявився позитивним, і у мене СНІД. Я вважав правильним приховувати цю інформацію до сьогоднішнього дня, щоб захистити тих, хто знаходиться поруч зі мною. Але тепер настав час для всіх моїх друзів і шанувальників у всьому світі дізнатися правду, і я сподіваюся, що ви приєднаєтеся до мене і моїх лікарів, і всіх тих, хто бореться з цією жахливою хворобою. Я завжди оберігав своє приватне життя і славився тим, що мало даю інтерв'ю. Прошу всіх зрозуміти, що маю намір продовжувати таку політику і надалі".

Тисячі шанувальників кілька днів і ночей покладали квіти до огорожі будинку співака. Холодним ранком, на початку 10-ї, блискучий чорний Rolls-Royce із тілом Мерк'юрі в'їхав у двір крематорію. За ним проїхали п'ять катафалків, які везли квіти і послання, що відправили люди в будинок Мерк'юрі після його смерті. Далі слідували 8 лімузинів із тими, хто прийшов віддати останню шану культовому артисту.

Сам Мерк'юрі витратив кілька тижнів, аби розробити найдрібніші деталі сценарію власного похорону. Це дійство було поєднанням двох різних світів - сучасного світу рок-музики і стародавнього - релігії зороастрастрійців, згідно з якою виховали Мерк'юрі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мати Фредді Мерк'юрі пережила сина на 25 років

Труну з тілом артиста вкрили білим шовком, зверху плямою - червона троянда. Лише її внесли до каплиці, священики в білих муслінових головних уборах і одязі почали традиційні молитви своїх богів за спасіння душі музиканта. Церемонія тривала 25 хв. Священики не сказали ані слова англійською за винятком звернень "встаньте" і "сядьте" до 40 присутніх.

Музика була невід'ємною частиною церемонії. З динаміків лунали композиції однієї з найулюбленіших виконавиць покійного Арети Франклін. Тіло Фредді покинуло світ під арію з опери Верді у виконанні іспанської оперної прими Монсеррат Кабальє.

Тільки сім'я Фредді Мерк'юрі і його близька подруга Мері Остін знали, де покоїться прах музиканта - таким було його бажання. 2013-го року видання The Daily Mirror повідомило, що місце останнього спочинку праху артиста виявили шанувальники - це кладовище Кенсан Грін у Західному Лондоні.

Gazeta.ua пропонує згадати найкращі цитати і пісні Фредді Мерк'юрі

Я не розраховую дожити до старості. Мене це абсолютно не турбує. У мене немає ні найменшого бажання дожити до сімдесяти. Це було б так нудно. Я помру раніше, ніж це трапиться. Мене тут не буде. Я буду десь в іншому місці починати нове життя, вирощуючи власні гранатові дерева.

Ви можете мати в житті все і при цьому залишатися найсамотнішою людиною. І це найбільш гіркий вид самотності. Успіх приніс мені всесвітнє поклоніння і мільйони фунтів стерлінгів. Але все це не дало мені володіти тим, чого всі ми потребуємо: любов, постійні стосунки.

Чим більше у мене проблем, тим кращі мої пісні.

Я впевнений, що любов понад усе, але любов може знищити тебе. Потрібно бути дуже сильним. Любов може зруйнувати все, що ти збудував, якщо ти їй дозволиш.

Я просто горю на сцені! Почуття, яке я отримую від контакту з аудиторією, набагато сильніше за секс. Мені подобається цей збуджений стан, і я весь час відчуваю, що хочу більше - більше, більше, більше. Я просто музична шльондра!

Життя - гра. Все залежить від тебе, твої ідеї, твої думки. Потрібно лише підняти свою дупу з дивана і йти вперед, нехай повільно, але до вершини!

Виключно правильні люди стомлюють мене до смерті. Мені подобається оточувати себе дивними і цікавими людьми, бо вони дають мені відчуття повноти життя. Так, мені подобаються фріки.

Я не з тих, хто затаює злобу. У момент зради я відчуваю себе так, ніби мене вдарили ножем у спину, і, звичайно, моя перша реакція - "Я вб'ю цього виродка!". Але це проходить. Я змушую себе впоратися з цим почуттям. Я не затримуюся на ньому. Воно того не варте.

Нас так і не пустили до Росії: боялися, що ми розбестимо їхню молодь.

Я заробив багато грошей і міг би жити розкошуючи до самої смерті, але мені потрібно щось робити. У мене багато енергії, і їй потрібен вихід. Я не можу безцільно провести день у ліжку.

Я ніколи не копаюся в собі, такі речі я терпіти не можу, я навіть не люблю, щоб мені ворожили по руці. Були випадки, коли мені говорили: "Обов'язково сходи до такого-то - він классно і точно пророкує". Але якщо чесно, це мене лякає. Я хочу дізнатися все сам. Було б дуже нудно знати, що має зі мною трапитися, бо тоді я б все життя витратив на спроби цього уникнути.

Я не вірю в астрологію. Я вірю в свою харизму!

Глядачі люблять мене. Ось чому їм важко повірити, що хтось на кшталт Фредді Мерк'юрі може бути самотнім.

Я не вмію любити наполовину. Я не вірю в напівзаходи і компроміси. Я просто терпіти не можу компромісів - ні в чому. Я віддаю все, що маю; такий у мене характер.

Я завжди знав, що я зірка. А тепер і весь світ зі мною згоден.

Ви повинні бути впевнені в своїй справі. Якщо ви почнете говорити собі: "може, я не такий гарний, може, мені підійде інше місце", то нічого доброго не вийде.

По суті, мій вид самотності пережити найважче. Самотність зовсім не означає, що ти замкнений один у своїй кімнаті. Ти можеш бути в людному місці і відчувати себе як і раніше найбільш одинокою людиною, бо ти нікому по-справжньому не належиш.

Я живу заради завтрашнього дня. До біса сьогоднішній!

Багато знаходили і втрачали любов, багато закохуються і розчаровуються в любові, тому я продовжую писати пісні про це - про різні прояви любові. Мені здається, любов і відсутність любові - вічні теми, і люди по-різному переживають любов і розставання. Думаю, більшість моїх пісень про це, і, по-моєму, співати і складати пісні про кохання можна дійсно нескінченно. Я пишу про речі, які люди переживають щодня.

Найскладніше для мене - вигадати костюм для наступного концерту: я вже все одягав.

У мене весь час запитують, про що мої тексти. А я відповідаю, як і відповів би і будь-який пристойний поет, якби ви наважилися просити його проаналізувати власні роботи - вони саме про те, про що вам здається.

Люди, які знайомляться зі мною, думають, що я зараз їх приб'ю. А насправді я дуже сором'язливий

Я різний. Я насправді такий. Ось що значить бути щирим. Я, звичайно, міг би сидіти тут і говорити, яка я чудова людина, але в дійсності я ніби створений із безлічі різних компонентів, я можу бути і сволотою.

Любов - це російська рулетка. Ніхто не любить справжнього мене, все люблять мою популярність і славу.

Я не хочу потрапити в рай після своєї смерті - пекло набагато краще. Тільки подумайте про тих цікавих людей, яких ви зможете там зустріти, і ви теж захочете туди потрапити.

Я не можу зупинити маховик і присвятити себе відносинам, колесо має крутитися - тому зі мною складно жити і бути щасливим.

У мене немає справжніх друзів. Мені здається, коли я підпускаю людей до себе близько, вони мене руйнують.

Коли ти піднявся на вершину, єдиний шлях - це вниз, і це найскладніше.

Тепер я знаю, що за гроші в Бразилії можна купити все, що завгодно. Навіть саму Бразилію, або весь континент. Зі своїми грошима я цілком міг би стати там президентом.

Рід Стюарт, Елтон Джон і я збиралися створити групу і назвати її "Волосся, Ніс і Зуби" на честь кожного з нас. Але цього так і не відбулося, тому що ми не змогли домовитися про порядок слів у назві. Я, звичайно, вважаю, що "Зуби" повинні бути першими.

Мені подобається мій хрипкий голос - це все через паління, я тому і палю - щоб у мене був захриплий голос.

Я даю не концерт, а влаштовую модні покази.

Досить трьох-чотирьох годин сну. Я перезаряджаю батарейки - і знову до бою.

Коли я дивився голлівудські фільми, де дія відбувалася в розкішних будинках, я думав про те, що хочу такий же. Тепер він у мене є, але для мене було важливіше заробити на цей дідьків будинок, ніж до нього переїхати. Я, мабуть, із тих людей, які коли домагаються чогось, втрачають до цього інтерес.

Після концерту біля входу нас чекає чотири лімузини, кожен сідає в свій і їде своєю дорогою.

Я не думаю про те, чи будуть мене пам'ятати після смерті. Це вже не моя справа. Я ж буду мертвий, яка мені до біса різниця.

Фредді Мерк'юрі: довідка

Фредді Мерк'юрі (уроджений Фаррух Булсара) народився 5 вересня 1946 року в Стоун-Тауні, Занзібар. Батьки виховували Фарруха відповідно до давньої релігії парсів. В Англію сім'я переїхала в зв'язку з несприятливою політичною ситуацією на Занзібарі.

У перші роки навчання однокласники Фарруха стали називати його на англійський манір Фредді. Він навчався добре, виявляв великий інтерес до музики і творчості, відмінно малював, співав у хорі і брав участь в шкільних постановках. На його здатності звернув увагу директор школи. За окрему плату він запропонував організувати курси гри на фортепіано для Фредді. Батьки погодилися.

Автор: LiveJournal
  Фредді Мерк'юрі в дитинстві
Фредді Мерк'юрі в дитинстві

Незважаючи на серйозні фінансові труднощі, батьки Фредді подбали про те, щоб він отримав хорошу освіту. Він закінчив художній коледж у Лондоні. Малював так гарно, що сім'я відкрила невеликий магазин, в якому продавалися його картини.

Одним із перших англійських гуртів Фредді стало тріо Ibex. Наприкінці 1969-го року гурт розпався.1971-го Фредді став вокалістом у гурті Smile. Однак він змінив назву гурту на Queen, а своє прізвище - на Мерк'юрі. Фредді грав на клавішних і співав, Брайан Мей був гітаристом, Джон Дікон - бас-гітаристом, а Роджер Тейлор - ударником. Фредді запропонував для нової групи герб. За основу був узятий державний герб Великобританії. Навколо літери "Q" вплели зодіакальні знаки учасників гурту. Над усім цим ширяв птах Сімург - один із головних священних символів зороастризму. Так почалася переможна хода одного з найуспішніших рок-гуртів в історії людства.

Автор: Virgula
  Фредді Мерк'юрі
Фредді Мерк'юрі

За свою кар'єру Мерк'юрі в складі "Queen" дав понад 700 концертів. Він був і залишається найкращим концертним виконавцем. "Мені подобається, що після концерту "Queen" публіка розходиться як після приємного проведення часу, маючи почуття наповненості побаченим. Думаю, наші пісні - це найчистіша втеча від реальності, як хороший фільм, подивившись який, глядачі кажуть: "Як було круто", а потім повертаються до своїх проблем", - говорив Мерк'юрі.

Найбільше пресу цікавило сексуальне життя Мерк'юрі. З самої появи "Queen" ходили чутки про нетрадиційну орієнтацію її соліста. Фредді намагався уникати відповідей на питання. Це породжувало ще більше чуток. Якось один із репортерів прямо запитав співака, чи гей він. Мерк'юрі відповів: "Я такий же голубий, як нарцис жовтий, дорогенький!".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У мережі з'явились невідомі фото Фредді Мерк'юрі з його коханцем

Особливо розлютила Фредді серія статей про нього в британській газеті The Sun, яку опублікували 1984-го року. За деякий час, Мерк'юрі дав інтерв'ю канадському журналу Melody Maker: "Мої слова були абсолютно неправильно процитовані. Але з самого початку преса завжди писала про Queen абсолютно все, що хотіла, і це завжди сходило їй із рук. Жінка, яка написала цю статтю, хотіла почути від мене якусь шокуючу сенсацію, але нічого не отримала. Я сказав: "Що ти хочеш почути? Що я торгую кокаїном?", - але заради бога, якби я хотів зробити гучне зізнання про моє сексуальне життя, звернувся би я в The Sun, в інші газети, щоб це зробити? Я ніколи, дідько візьми, цього не зроблю. Я занадто розумний".

Мені немає ніякого резону бути геєм зараз, бо я в цьому бізнесі вже дванадцять років. Добре бути геєм чи кимось ще скандальним, коли ти новачок. Але навіть якби я спробував сказати таке, люди почнуть позіхати: "О боже, ось Фредді Мерк'юрі каже, що він гей, бо зараз модно бути геєм"

Уже після смерті Фредді стала відома правда про його особисте життя. На початку 70-х артист познайомився з Мері Остін. Вона і Мерк'юрі прожили в цивільному шлюбі майже 7 років. Потім у Фредді почався роман із чоловіком із компанії звукозапису. Фредді розповів про це Мері. Вони залишилися друзями. Він присвятив їй одну з найкрасивіших своїх балад Love Of My Life. У відвертому інтерв'ю, яке співак дав 1985-го року, він розповів: "Усі мої коханці питали мене, чому вони не можуть замінити Мері? Але це просто неможливо. Вона - мій єдиний друг, і інших мені не потрібно. Вона була моєю дружиною. Так, для мене це був шлюб. Ми вірили один в одного, і для мене вже цього було достатньо".

У мене коханців більше, ніж у Елізабет Тейлор. Причому обох статей. Але мої зв'язки нічим не закінчуються. Я ніби пожираю людей і руйную їх

Мерк'юрі залишив Остін свій будинок у Кенсінґтоні. Мері також отримала більшу частину спадщини Фредді. Решта дісталася його батькам і сестрі.

Автор: Pinterest
  Фредді Мерк'юрі і Мері Остін
Фредді Мерк'юрі і Мері Остін

Композицію Bohemian Rhapsody визнали у Великобританії найкращою піснею тисячоліття. Перед смертю Мерк'юрі передав усі права на неї благодійній організації Теренса Хіггінса, яка бороться зі СНІДом.

Зараз ви читаєте новину «"Моя любов небезпечна" - 26 років тому помер Фредді Мерк'юрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі