четвер, 14 вересня 2017 10:28

Фатальний шарф зламав шию Айседори - 90 років від дня смерті музи Єсеніна
10

Айседора Дункан
Фото: interviewmg
Айседора Дункан загинула 90 років тому
Ірма Дункан (прийомна дочка танцівниці), Айседора Дункан і Сергій Єсенін
Айседора Дункан в дитинстві
Айседора Дункан і Сергій Єсенін

Останньою любов'ю танцівниці Айседори Дункан став 25-річний російський піаніст Віктор Сєров. Був удвічі молодший за неї. Невпевненість у почуттях Сєрова і ревнощі довели Айседору до спроби самогубства. Її врятували. За кілька днів 14 вересня 1927 року, в Ніцці, вона зав'язала на шию улюблений червоний шарф і сіла за кермо спортивного авто. Машина рушила, а потім раптово зупинилася. Голова Айседори впала на край дверцяти. Шарф потрапив у вісь колеса: він затягнувся так сильно, що зламав їй шию.

Автор: interviewmg
  Айседора Дункан загинула 90 років тому
Айседора Дункан загинула 90 років тому

Похорон Айседори Дункан пройшов у Парижі. Її могила (Дункан була кремована) знаходиться в колумбарії цвинтаря Пер-Лашез.

Божественна босоніжка. Айседора Дункан народилася 1877-го у Сан-Франциско, США. Її батько збанкрутував і втік з дому. Залишив дружину з чотирма дітьми без засобів до існування. У 13 років Айседора кинула школу, зайнялася музикою і танцями, а за 5 років поїхала до Чикаго. Айседора танцювала легко і чуттєво, при цьому була боса, в короткій туніці, що відкривала коліна. Така довжина в ті часи була немислима навіть для Америки. Але її танці ніхто не називав вульгарними, рухи були вільними та витонченими, пишуть fakty.ua.

Автор: interviewmg
  Слава про танок Дункан прогриміла на весь світ
Слава про танок Дункан прогриміла на весь світ

Незабаром Айседора вирушила в Європу. Слава про танцівницю загриміла по всьому світові. Її називали "божественною босоніжкою", а її манера танцювати стала модною в багатьох культурних столицях Європи.

Трагедія з дітьми. Дункан не прагнула вийти заміж: завжди пам'ятала про долю своєї матері. У танцівниці був недовгий роман із режисером Ґордоном Креґом, який став батьком її дочки Дідре. Потім вона народила сина Патріка від Паріса Юджина Зінґера (спадкоємця Ісаака Зінґера, виробника швейних машин. - Gazeta.ua).

Автор: interviewmg
  Діти Айседори Дункан загинули трагічно і випадково
Діти Айседори Дункан загинули трагічно і випадково

На початку 1913-го діти Айседори трагічно загинули. Після зустрічі з батьками їх разом із гувернанткою відправили на автомобілі до Версалю. Раптом мотор заглух. Шофер зупинив машину, вийшов і нахилився, щоб заглянути під капот. Несподівано втомобіль рушив з місця і разом із дітьми впав у Сену, передає izbrannoe.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Айседора Дункан до кінця життя не оговталася після смерті дітей

Від самогубства танцівницю стримали вихованки її школи в Німеччині: "Айседора, живіть для нас. Хіба ми - не ваші діти?". Потім вона удочерить шістьох учениць. Ці дівчата стануть продовжувачками традицій вільного танцю і пропагандистками її творчості.

Айседора і Єсенін

Автор: scoaladepoezie
  Дункан і Єсенін
Дункан і Єсенін

У Росії Дункан зустріла свого єдиного офіційного чоловіка, поета Сергія Єсеніна. Їхні стосунки були яскравими, пристрасними, інколи - скандальними. Проте обоє благотворно впливали на творчість одне одного. Спочатку закохані спілкувалися через перекладачів: вона не знала російської, він - англійської.

Він читав мені свої вірші. Я нічого не розуміла, але я чула, що це музика і що вірші ці писав геній!

Незабаром з'ясувалося, що поет має нервовий розлад. Іноді на нього щось находило, він кричав на Айседору, навіть бив. Сергій тижнями десь блукав, гульбанив, пив, а потім повертався, ставав перед нею на коліна. Айседора прощала.

Был он изящен,

К тому ж поэт,

Хоть с небольшой,

Но ухватистой силою,

И какую-то женщину,

Сорока с лишним лет,

Называл скверной девочкой

И своею милою.

Сергей Есенин, "Черный человек"

Аби врятувати Єсеніна від запоїв, танцівниця повезла його в Європу, а потім в Америку. Там вона зайнялася його поетичною кар'єрою. Однак поет часто влаштовував скандали, потрапляв у негативному світлі на перші шпальти газет. Пара розпалася: Єсенін повернувся у СРСР, Айседора поїхала до Парижа. Там вона отримала телеграму: "Я люблю іншу жінку, одружений, щасливий". За 2 роки поет вкоротив собі віку.

Коли Дункан дізналася про смерть Єсеніна, то сказала: "Я ридала і страждала через нього так багато, що він вичерпав всі мої можливості для страждання". При цьому Айседора всі права на гонорари Єсеніна віддала матері і сестрам поета, хоча як вдова мала права на них.

Найвідоміші афоризми Айседори

Я ніколи не зраджувала своїм уподобанням і ніколи не покинула б жодного зі своїх коханців, якби вони зберігали мені вірність.

Лише геній може стати гідним мого тіла.

Мистецтво і любов не можуть жити разом, вони завжди продовжують війну.

Життя, як маятник: чим сильніше ти страждаєш, тим божевільніше потім щастя.

Якби отруту продавали в аптеках так само вільно, як продають протиотруту, інтелігенція всієї земної кулі одного прекрасного дня випарувалася б.

Автор: izbrannoe
  Айседора Дункан і Сергій Єсенін
Айседора Дункан і Сергій Єсенін

Лінія життя

27 травня 1877 рік - народилась Айседора Дункан (правильно - Ізадор Данкан, уроджена Дора Енджела Дункан. - Gazeta.ua).

1903 рік - паломництво у Грецію, ініціювання Дункан будівництва храму для проведення танцювальних занять.

1904 рік - знайомство і зв'язок із режисером Едвардом Ґордоном Креґом.

1906 рік - народження дочки від Едварда Креґа.

1910 рік - народження сина Патріка від бізнесмена Паріса Зінґера.

1914-1915 роки - концерти в Москві і Санкт-Петербурзі, знайомство зі Станіславським.

1921 рік - знайомство із Сергієм Єсеніним.

1922 рік - шлюб з Єсеніним.

1924 рік - розлучення з поетом.

14 вересня 1927 рік - Айседора Дункан померла.

Зараз ви читаєте новину «Фатальний шарф зламав шию Айседори - 90 років від дня смерті музи Єсеніна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі