вівторок, 23 березня 2021 13:38

Елізабет Тейлор "запізнилася" на власний похорон

Голлівудської акторки Елізабет Тейлор не стало 23 березня 2011 року. За місяць до смерті її госпіталізували з діагнозом гостра серцева недостатність. Легенда кіно, кар'єра якої тривала майже 70 років, померла в лос-анджелеському медичному центрі Cedar-Sinai в оточенні своїх чотирьох дітей. Тейлор було 79 років.

Елізабет Роузмонд Тейлор народилася 27 лютого 1932-го в англійському Лондоні. Її мати була акторкою, а батько - артдилером зі США. У дитинстві її перевезли в американський Лос-Анджелес, де розпочалася кар'єра Тейлор. Уперше знялася в кіно 9-річною.

Автор: Reuters
  Завдяки таланту і красі Тейлор стала найбільш високооплачуваною і затребуваною акторкою свого часу
Завдяки таланту і красі Тейлор стала найбільш високооплачуваною і затребуваною акторкою свого часу

Акторка зіграла головну роль у фільмі "Змовник" 1951 року.Стрічка була провальною, але гра Тейлор привернула увагу критиків. Успіх прийшов до неї після фільму "Місце під сонцем".

Протягом майже 70-річної кар'єри Тейлор знялася в понад 50 фільмах. Найвідомішими картинами є "Клеопатра" і "Хто боїться Вірджинію Вульф?", які вважаються шедеврами світового кіно. 1963-го за участь у фільмі "Клеопатра" Тейлор отримала рекордні на той час $12 млн.

Її номінували на премію "Оскар" за кращу жіночу роль 5 разів. Двічі отримувала статуетку. Уперше їй вручили нагороду 1960 року за те, як вона зіграла в кінокартині "Баттерфілд, 8". 2-й "Оскар" отримала після фільму "Хто боїться Вірджинію Вульф?" 1966-го. Глядачам Тейлор найбільше запам'яталася в образі Клеопатри. Однойменний фільм презентували 1963 року. Завдяки таланту і красі вона стала найбільш високооплачуваною і затребуваною акторкою свого часу.

Мені страшенно пощастило. Я пожила на славу

Тейлор виходила заміж 8 разів за 7 чоловіків. Акторка в одному з інтерв'ю зізнавалася: "Я прожила стільки, що вистачило б на 4 життя. Мені страшенно пощастило, я пожила на славу".

У 18 років вона одружилася зі спадкоємцем імперії готелів класу люкс - Конрадом Гілтоном. 4 роки потому вийшла заміж за актора Майкла Вайлдінга. У подружжя народилися двоє синів - Кріс і Майкл. Їхній шлюб тривав 3 роки.

Тейлор пішла від актора до кінопродюсера Майка Тодда, від якого народила доньку Лізу. Коли продюсер загинув в автокатастрофі, акторка була в розпачі. Вона знайшла розраду в компанії співака Едді Фішера. 1959-го вийшла за нього заміж. Подружжя було разом 5 років.

Автор: Reuters
  Елізабет Тейлор і Рок Хадсон в сцені з фільму "Гігант" 1956-го
Елізабет Тейлор і Рок Хадсон в сцені з фільму "Гігант" 1956-го

Наступним чоловіком став актор Річард Бертон, з яким Тейлор познайомилася на зйомках фільму "Клеопатра". Вона двічі виходила за нього заміж - 1964-го та 1975 року. Пара вдочерила 3-річну дівчинку Марію. 2-й їхній шлюб тривав 5 місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Він умів творити щастя": Лесь Танюк помер від раку

Рік потому акторка одружилася з політиком Джоном Уорнером, який згодом став сенатором США від республіканців. Спочатку Тейлор стверджувала, що нарешті знайшла спокій. Але пара розлучилася 1982-го.

1983 року акторка лікувалася в приватній клініці від наркотичної та алкогольної залежності. Там вона познайомилася з будівельником Ларрі Фортенскі, який був молодший за акторку на 20 років. Вони одружилися на каліфорнійському ранчо співака Майкла Джексона. 5 років потому подружжя розірвало стосунки. Розлучення коштувало Тейлор $1,6 млн. Після цього Тейлор завела собаку породи мальтійська болонка на кличку Дейзі.

В останні 15 років акторка хворіла. Перенесла 2 заміни кістки стегна, защемлення хребців, важке запалення легенів. 1997-го їй зробили операцію з видалення злоякісної пухлини мозку.

На початку 2000-х Тейлор майже не знімалася. Часто брала участь у кампаніях по боротьбі зі СНІДом. 2004 року в акторки виявили серцеву недостатність і сколіоз. Самостійно вона більше не могла пересуватися. Замовила інвалідний візок, який був покритий золотом та інкрустований дорогоцінним камінням. Востаннє з'явилася на публіці 2005-го. Тоді акторка виступила на підтримку Майкла Джексона: його звинувачували в сексуальних домаганнях до дітей.

Автор: Reuters
  Акторка виходила заміж 8 разів
Акторка виходила заміж 8 разів

Дворазова володарка "Оскара" померла 23 березня 2011-го у віці 79 років. Причиною смерті стала застійна серцева недостатність. Її поховали 24 березня на тому ж цвинтарі, що і Майкла Джексона, з яким акторка товаришувала. На церемонії були присутні лише її родичі, зокрема четверо дітей і 10 онуків. Згідно із заповітом Тейлор, похорон почався із запізненням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від грипу померла 25-річна актриса

"Міс Тейлор розпорядилася, щоб церемонія почалася щонайменше на 15 хвилин пізніше, ніж було оголошено, зі слів "Вона хотіла запізнитися навіть на власний похорон", - розповідав представник актриси.

Елізабет Тейлор стала першою голлівудською актрисою, яка отримала мільйонний гонорар за роль Клеопатри. Вона частіше інших з'являлася на обкладинці журналу People, поступившись тільки принцесі Діані. У 54-й день народження вона сказала: "Я думаю, що подорослішала нарешті".

Зараз ви читаєте новину «Елізабет Тейлор "запізнилася" на власний похорон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі