четвер, 24 червня 2021 13:07

"Дружина сильно переживала. У неї стався інфаркт" - попрощалися з легендарним артистом

Сьогодні попрощалися з народним артистом України Володимиром Богомазом. Майже 50 років відпрацював на сцені Київського національного академічного театру оперети. Помер 22 червня на 76-му році.

Театрознавиця Катерина Морозова поділилася з кореспондентом Gazeta.ua спогадами про артиста.

Автор: Facebook Володимира Богомаза
  Актора Володимира Богомаза не стало 22 червня
Актора Володимира Богомаза не стало 22 червня

"Спілкувалася з ним кілька місяців тому. Він святкував день народження 19 квітня. Телефонувала привітати. Уже тоді в нього був доволі слабкий голос. Згадували, як прийшов у театр. Він родом із села Пашківки Ніжинського району. Ніколи не мріяв стати артистом", - розповідає театрознавиця.

До театру Богомаз прийшов працювати 11 березня 1972 року. Наступного року мав відзначати ювілей - 50 років на сцені.

"Оперета - це надзвичайний жанр. І багато треба працювати над собою. Треба вміти й танцювати, і співати, ще й розповідати смішно. Він умів грати комедії, та й загалом був різним. Забував на сцені про те, що він - Богомаз, а ставав тим, кого грав. Умів знаходити філософський підтекст. Усе ж більше до драматичних і трагікомічних акторів належав. Спочатку, коли тільки прийшов до театру, грав героїв оперети: високих статних красенів. Потім гармонійно перейшов на характерні ролі, які завжди додають колориту виставі. І от на цих ролях міг навіть перетягнути увагу глядача від героїв на сцені. Був неймовірно яскравим. Мюзикл "Труфальдіно із Бергамо" взагалі без нього не уявляю", - ділиться Морозова.

Автор: Facebook Володимира Богомаза
  До театру Богомаз прийшов працювати 11 березня 1972 року
До театру Богомаз прийшов працювати 11 березня 1972 року

"Познайомилися з Володимиром Івановичем, коли я прийшла писати статтю про театр і музикантів. Він уразив мене легкістю, темпераментом, гумором. Багато жартував. Розповідав про оперету, як важливо сідати на поділ фрака. І казав, що всі артисти підіймають фрак, щоб його не зім'яти. Але аристократи ніколи так не робили, бо мали безліч тих фраків. Ось такими сценічними прийомами ділився. Володимир Іванович умів грати й аристократів, і простих багатіїв", - додає вона.

Без чоловіка залишилася Олена Опанасенко - головна концертмейстерка театру.

"Дружина Богомаза сильно переживала. Потрапила в лікарню з інфарктом. Вони віддали все життя театру. Разом виховували двох прекрасних доньок: Вікторію та Анну", - розповідає театрознавиця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мріяв про українську Україну" - що згадують про кобзаря Тараса Силенка

"Багато років він боровся з хворобою. Зробили складну операцію. Потім трапився інсульт і Володимир Іванович був у комі. Два дні тому його не стало", - зазначає подруга сім'ї Наталія Маринич.

Володимир Богомаз народився 19 квітня 1946 року в селі Пашківка Ніжинського району Чернігівської області. Навчався в Ніжинському фаховому коледжі культури й мистецтв імені Марії Заньковецької.

У Київському національному академічному театрі оперети працював із 1972-го. Богомазу надали звання заслуженого артиста України 1994 року. А 2008-го - народного артиста України.

Зараз ви читаєте новину «"Дружина сильно переживала. У неї стався інфаркт" - попрощалися з легендарним артистом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі