середа, 15 вересня 2021 11:54

Благали робити щеплення: 10 історій антивакцинаторів, яких забрав Сovid-19
10

Понад 56% українців не збираються робити щеплення і вважають, що можна захиститися, миючи руки і дотримуючись дистанції.

Науковці та уряди всіх країн світу не втомлюються нагадувати, що вакцини працюють і на сьогодні є єдиним шляхом виходу із пандемії.

Gazeta.ua зібрала історії 10 антивакцинаторів, які померли від коронавірусу. На їхньому прикладі можна побачити, наскільки важливо вакцинуватись і заохочувати до цього інших.

1. Стівен Каранджа. Противник вакцинації із Кенії помер від коронавірусу 29 квітня. Пропагував інші методи боротьби із хворобою – парові інгаляції, таблетки. Каранджа очолював Асоціацію католицьких лікарів Кенії, але через свої погляди мав конфлікт із церквою.

Всесвітня організація охорони здоров'я та інші регулятори наголошували, що заяви лікаря неправдиві. Каранджа загалом був противником вакцинації і не лише від коронавірусу. Через його заяви деякі люди в країні були налякані і не робили щеплення.

Автор: CITIZENGO
  Стівен Каранджа, противник вакцинації із Кенії, помер від коронавірусу 29 квітня.
Стівен Каранджа, противник вакцинації із Кенії, помер від коронавірусу 29 квітня.

2.Леслі Лоренсон. 58-річний адвокат із Великої Британії, який був проти вакцинації, помер від коронавірусу 2 липня. Казав, що потрібно "довіряти своїй імунній системі". Хотів виробити антитіла до вірусу самостійно, а не за допомогою вакцини.

"У 30 років у мене був звичайний грип — це найгірше, що я коли-небудь переживав. Зараз не так вже й погано. Якщо це коронавірус і він буде гіршим за грип, я з радістю це переживу та отримаю антитіла... Я хотів би мати антитіла, а не робити щеплення", — розповів чоловік у відео в соцмережі.

Наступного дня після оприлюдненого ролика сказав, що почувається жахливо, а вночі мав лихоманку. Його знайшли мертвим вдома. 35-річна дочка померлого Карла Ходженс сказала, батька переконали, що від вакцин помре більше людей, ніж від коронавірусу. Його подруга 56-річна Аманда Мітчелл, у якої теж виявили коронавірус пояснила, що чоловік постійно відмовляв її та інших від вакцинації.

"Лес зробив жахливу помилку і заплатив високу ціну... Він був високоосвіченим, тому я вірила у те, що він розповідав. Відчуваю себе неймовірно дурною. Леслі помер без потреби", — розповіла Аманда.

Автор: Leslie Lawrenson у Facebook
  Леслі Лоренсон із Великої Британії, який був проти вакцинації, помер від коронавірусу 2 липня.
Леслі Лоренсон із Великої Британії, який був проти вакцинації, помер від коронавірусу 2 липня.

3.Стівен Хармон. Американський 34-річний блоген-антивакцинатор помер від коронавірусу 21 липня. Перед смертю жартував про пандемію та вакцини. Поширював меми про те, що вірить Біблії, а не науці.

"У мене 99 проблем, але вакцина — не одна із них", - казав Хармон.

У день смерті в лікарні у передмісті Лос-Анджелеса чоловіка під'єднали до апарату штучної вентиляції легень. Блогер просив підписників помолитися за нього. Засновник протестантської церкви Hillsong Браян Г'юстон, який підтвердив смерть антивакцинатора, закликав прихожан "дотримуватися вказівок лікарів".

Автор: CBS
  Блоген-антивакцинатор Стівен Хармон також помер через коронавірус.
Блоген-антивакцинатор Стівен Хармон також помер через коронавірус.

4.Дік Фаррел. 65-річний радіоведучий із США помер від коронавірусу 8 серпня. Він називав Covid-19 "шахрайством", а головного санлікаря США Ентоні Фаучи – "божевільним брехуном", який вступив у змову з "телепнями-відчайдухами".

Ще в червні Фаррел по радіо закликав усіх відмовитися від вакцинації. Передумав, коли сам захворів і потрапив у лікарню. Тоді попросив вакцинуватися свою близьку подругу Емі Лі Хейр, яка теж противниця вакцин. Шкодував, що сам не щепився, і визнав, що "цей вірус – не жарт".

Автор: Скріншот із програми Діка Фаррела
  Ведучий-противник вакцин Дік Фаррел також захворів на коронавірус і помер
Ведучий-противник вакцин Дік Фаррел також захворів на коронавірус і помер

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Працівників шкіл можуть зобов'язати до вакцин - Шмигаль

5. Лідія Родрігес. 42-річна вчителька гри на фортепіано із міста Галвестон штату Техас померла від коронавірусу у лікарні 16 серпня. Два тижні до цього хвороба забрала її чоловіка.
Жінка переконувала, що організм має достатньо сил на боротьбу із Covid-19 і їй не потрібне щеплення.

"Лідія ніколи не вірила у вакцини. Вона вважала, що може впоратися з усім сама і що їй не потрібні ліки. Чоловік підтримував її погляди на щеплення" - розповіла сестра померлої Дотті Джонс.

Вірус Лідія підхопила разом із чоловіком та чотирма дітьми після повернення із християнського церковного табору. Перед смертю жінка повністю залежала від кисневої маски і не могла говорити з дітьми.

"Будь ласка, переконайся, що мої діти вакцинуються" – змогла попросити антивакцинаторка сестру в останній розмові телефоном.

Автор: The Washington Post
  Лідія Родрігес із чоловіком не підтримували вакцинацію. Обоє померли від коронавірусу, залишивши сиротами чотирьох дітей
Лідія Родрігес із чоловіком не підтримували вакцинацію. Обоє померли від коронавірусу, залишивши сиротами чотирьох дітей

6. Калеб Воллес. Антивакцинатор та організатор протестів проти примусового носіння захисних масок у Техасі в США помер від коронавірусу 28 серпня. У нього залишилось троє дітей та вагітна дружина.

В чоловіка з'явилися симптоми хвороби за місяць до смерті. Він відмовився звертатися по допомогу до лікарів. Натомість Калеб пив великі дози вітаміну С, аспірину та івермектину – ліків, які використовують для лікування багатьох видів зараження паразитами, зокрема у тварин.

Торік 4 липня Калеб Воллес допоміг організувати "мітинг свободи" у 100-тисячному місті США.Люди вийшли з плакатами, де були гасла із критикою носіння захисних масок, закриття бізнесу, науковців, що вивчають коронавірус та медіа. Також Воллес створив групу "Захисники свободи Сан-Анджело".
Антивакцинатора не врятували зусилля медиків, які тривали місяць.

Автор: Скріншот із відео
  Калеб Воллес, що виступав проти вакцин також помер від коронавірусу
Калеб Воллес, що виступав проти вакцин також помер від коронавірусу

7.Марк Берньє. 65-річний радіоведучий із США помер у лікарні 30 серпня після трьох тижнів боротьби із коронавірусом. Називав себе містером Анти-вакц і порівнював політику США щодо вакцинації з діями нацистської Німеччини.

В останньому твіті цитував звернення комісарки з питань сільського господарства Флориди Ніккі Фрід. Та у своєму ролику закликала вакцинуватися.

"Найкраще покоління мало перемогти нацистів, щоб зберегти наш спосіб життя, вас просять лише прищепитися. Тож будьте патріотами. Вимкніть телевізор і йдіть на щеплення", – сказала вона.

Один з героїв його ефіру пояснював, що причиною антивакцинаторських поглядів ведучого були побічні ефекти від щеплення у його родині.

Автор: News Daytona Beach у Facebook
  65-річний радіоведучий WNDB Марк Берньє, який порівнював політику США щодо вакцинації з політикою нацистської Німеччини, помер від Covid-19
65-річний радіоведучий WNDB Марк Берньє, який порівнював політику США щодо вакцинації з політикою нацистської Німеччини, помер від Covid-19

8. Роберт Девід Стіл. Колишній офіцер ЦРУ підтримував теорії змов та вважав себе першим, хто назвав коронавірус обманом. 30 серпня помер від Covid-19.

Саме він допоміг руху антивакцинаторів зібрати ще більше прихильників. Три місяці перед смертю їздив Сполученими Штатами та розповідав про теорії змови щодо коронавірусу, фальсифікації виборів і про нібито повернення Трампа на посаду президента.

Попри те, що заразився коронавірусом, до останнього поширював теорії змови про вакцини.

"Я не вакцинуватимусь, хоча в мене позитивний тест на те, що вони називають "Covid". Річ у тім, що мої легені не функціонують", — написав Cтіл у соцмережі.

Автор: Robert David Steele / Public Intelligence Blog
  Офіцер ЦРУ Роберт Девід Стіл підтримував теорії змов та вважав себе першим, хто назвав коронавірус обманом.
Офіцер ЦРУ Роберт Девід Стіл підтримував теорії змов та вважав себе першим, хто назвав коронавірус обманом.

9. Хай Шаулян. Ізраїльський лідер руху противників вакцинації помер у лікарні 13 вересня. Не раз закликав людей не робити щеплення від коронавірусу. Переконував, що ніякої пандемії взагалі немає, а препарати, якими закликають вакцинуватися, "непотрібні та небезпечні".

"Якщо я зніму кисневий апарат та пройду три метри, то втрачу свідомість. Я сильно кашляю та не відчуваю задуху", - казав він, коли лежав у лікарні хворий на коронавірус.

Але навіть хвороба не змусила його змінити думку про вакцину. До останнього вважав вакцинацію змовою. А якщо з ним щось трапиться, то просив назвати це нещасним випадком.

Автор: HAI SHOULIAN у Facebook
  Лідер ізраїльських антивакцинаторів Хай Шаулян помер у понеділок в Медичному центрі Волфсона в ізраїльському місті Холон.
Лідер ізраїльських антивакцинаторів Хай Шаулян помер у понеділок в Медичному центрі Волфсона в ізраїльському місті Холон.

10.Родина Френсіса Гонсалвеса. За тиждень у чоловіка-антивакцинатора із Португалії від коронавірусу померли мати, батько і брат. Всі члени сім'ї були затятими противниками вакцинації. Рідні захворіли на Covid-19 під час сімейної вечері, за словами Френсіса.

Чоловік визнав, його мати страждала від хронічних недуг, батько лежав у лікарні через камені в нирках, але молодший брат був здоровий. Він переконує, що вакцина врятувала б його від смерті. За життя той активно займався спортом, бігав, їв тільки здорову їжу й за 15 років навіть не доторкнувся до алкоголю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невакциновані працівники платитимуть за щотижневі тести з власної кишені

Після трагедії тепер Френсіс Гонсалвес закликає всіх прищеплюватися й не вірити в теорії змови, жертвами яких стала його родина.

Автор: Wales news service
  Родина антивакцинаторів з Португалії померла від коронавірусу
Родина антивакцинаторів з Португалії померла від коронавірусу

Вакцинація від коронавірусу в Україна та світі триває паралельно із зростанням кількості хворих через новий штам Delta. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що вже вдалося щепити 25% дорослого населення України. На думку 23% вакцинація є ефективним засобом захисту від Covid-19. Рух антивакцинаторів у світі та Україні активно поширює в соцмережах фейки про вакцини та пандемію. Їх прихильники збираються на протести, підміняють препарати на фізрощини, не дають вакцинуватись родичам.

Зараз ви читаєте новину «Благали робити щеплення: 10 історій антивакцинаторів, яких забрав Сovid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі