пʼятниця, 15 грудня 2017 05:03

Яким був абсолютний рекорд життя Волта Діснея
12

Ми вірили в нашу ідею - сімейний парк, де батьки і діти можуть веселитися разом - Волт Дісней
Фото: Pinterest
Парк Діснейленд відкрився для відвідувачів 18 липня 1955 року із 23 атракціонами року в Анахаймі, штат Каліфорнія
З 1932 по 1969 рік Дісней отримав 26 "Оскарів"
Волт Дісней із дружиною і донькою
Волт Дісней у молоді роки

"Я завжди відчував якусь незрозумілу, вперту впевненість у тому що, мультиплікаційне виробництво має зайняти нову і більш гідну нішу, всупереч думкам скептиків. І ви мертві, якщо націлюєтеся лише на дітей. Дорослі - це всього лише діти, які виросли", - говорив найвідоміший творець мультфільмів Волт Дісней. Він досяг своєї мети і заснував успішну компанію The Walt Disney Productions, яка перетворилася на мультимедійну імперію The Walt Disney Company.

15 грудня 1966 року Дісней помер від раку легенів. Йому посмертно присудили найвищу нагороду США - Золоту медаль Конгресу. За своє життя Волт Дісней зняв 111 фільмів і був продюсером ще 576. Видатні заслуги Діснея в кіномистецтві мають абсолютний рекорд за кількістю статуеток "Оскара".

Автор: Fame Focus
  З 1932 по 1969 рік Дісней отримав 26 "Оскарів"
З 1932 по 1969 рік Дісней отримав 26 "Оскарів"

Gazeta.ua зібрала кілька цікавих фактів про Волта Діснея і діснеївських персонажів.

"Всі наші мрії можуть стати реальністю, якщо у нас є сміливість слідувати їм до кінця". 17-річний Волт малював комікси та карикатури. Надсилав їх в американські журнали, але жоден малюнок не прийняли. Після закінчення Другої світової Дісней влаштувався карикатуристом до місцевої газети Канзаса. За місяць його звільнили через "видатну нездатність до малювання". Волт не зневірився - разом зі старшим братом він переїхав до Лос-Анджелеса й організував анімаційну студію. Тоді це була мала контора, в якій основними співробітниками були самі брати, а також їхній друг, художник Аб Айверкс.

"Геніям на мою студію вхід суворо заборонений". Волт Дісней зробив перший звуковий мультик, перший фільм зі стереозвуком, перший повнометражний анімаційний фільм, першим використав зйомку відразу на три кіноплівки. Першим досвідом студії Діснея стала серія мультфільмів "Аліса в країні мультиплікації". Волт намалював більше 50-ти коротких німих історій про Алісу, героїні казки Льюїса Керролла. Тоді ж почав зароджуватися особливий стиль диснеївських фільмів. Першим авторським персонажем The Walt Disney Company був зовсім не знаменитий Міккі Маус, а кролик Освальд.

Везучий кролик Освальд з'явився в чорно-білих німих анімаційних короткометражках 1927 року. Він пустував, потрапляв у неприємні ситуації, але викручувався завдяки своїй хитрості. Однак виробництво анімаційних фільмів із цим кумедним героєм перейшло до співробітників компанії Universal (через прорахунок Волта Діснея: він неуважно прочитав контракт зі студією Universal Pictures і втратив авторські права на кролика Освальда. - Gazeta.ua), яка продовжила знімати мультфільми з везучим кроликом до 1943 року. На відміну від диснеївського Освальда, героя німого кіно, в стрічці Universal кролик почав говорити і став кольоровим.

Чорно-білий мультфільм про Освальда під назвою "Сани з дзвіночками" Волта Діснея вважався загубленим впродовж майже 90 років, поки його не знайшли в архівах Британського інституту кіно. 2006 року The Walt Disney Company повернула собі права на Освальда.

"Все почалося з мишеняти". Після втрати прав на везучого кролика Освальда студія гостро потребувала нового героя. 1928 року у фільмі "Божевільний аероплан" американці вперше побачили Міккі Мауса, який в того ж року став героєм першого в історії мультфільму з синхронним звуком - "Пароходик Віллі". Саме Аб Айверкс вигадав мишеня, що пізніше отримало ім'я Міккі Маус. Перші мультфільми за участі Міккі Мауса і серії циклу Silly Symphonie анімовані ним.

Автор: Pinterest
  Незабутній образ Міккі Мауса вигадав художник Аб Айверкс, старший ілюстратор студії Діснея
Незабутній образ Міккі Мауса вигадав художник Аб Айверкс, старший ілюстратор студії Діснея

Подальші відносини Айверкса з Діснеєм склалися непросто. Історія з кроликом Освальдом розвинула у Діснея підозрілість і хворобливе ставлення до свого авторства (в мультфільмах того періоду не вказувалися імена художників, які працювали над картиною, замість цього в титрах значилося Walt Disney Productions. - Gazeta.ua). Айверкс втомився від тиску з боку Діснея і пішов з компанії. 1930 року він відкрив власну студію анімації, яка так і не змогла домогтися значного комерційного успіху і незабаром припинила існування. 1940-го Айверкс повернувся на роботу до Діснея, займався в основному розробкою візуальних ефектів.

"Я люблю Міккі-Мауса більше, ніж усіх жінок, яких знав". Спочатку мишеня назвали Мортімером, але дружина Волта Діснея порадила взяти ім'я простіше - Міккі. Вона вважала, що як Мортімер він не матиме успіху. Рухи анімаційного героя імітували ходу і манери Чарлі Чапліна, цей геніальний хід також вигадала дружина Волта Діснея.

Автор: Linkiesta
  Міккі Маус - улюблений персонаж самого Діснея
Міккі Маус - улюблений персонаж самого Діснея

Міккі Маус - улюблений персонаж самого Діснея, з його створення і почалася світова популярність мультиплікатора. До 1947 року він особисто озвучував Міккі Мауса, але через хронічний кашель внаслідок паління був змушений припинити озвучку. (після смерті Діснея компанія не показує в своїх картинах цигарки. - Gazeta.ua).

1932 року Міккі заробив для Волта Оскар. У мишеня також є своя зірка на голлівудській Алеї Слави. Вона з'явилася там 1978 року.

Автор: Shutterstock
  У Міккі є своя зірка на голлівудській Алеї Слави. Вона з'явилася 1978 року
У Міккі є своя зірка на голлівудській Алеї Слави. Вона з'явилася 1978 року

Про Міккі Мауса компанія давно не знімає нічого нового, але мишеня щорічно приносить їй мільйони доларів. Forbes визнав Міккі найдорожчим мультиплікаційним персонажем світу, оцінивши його в $5,8 мільярди.

"Ми озираємося назад, але не стоїмо на місці. Ми прагнемо йти вперед, відкриваємо нові шляхи, беремося за нові справи, бо ми цікаві". Наприкінці 40-х років The Walt Disney Company розширила свої можливості. На екрани почали виходити художні фільми. Підліткам і дітям були призначені і режисерські освітні картини Діснея про живу природу - "Прерія, що зникає", "Жива пустеля" та інші.

1946 року студія Волта Діснея за підтримки компанії Kotex випустила мультфільм "Історія менструації". На лекціях з ведення здорового способу життя його подивилося понад 105 млн американських школярів. Наголос у ролику зробили на біологічності і природності процесів в організмі жінки. Вважається, що цей анімаційний ролик є першим показаним широкому загалу фільмом, що містить слово "вагіна".

"Ми вірили в нашу ідею - сімейний парк, де батьки і діти можуть веселитися разом". У 50-х роках у Діснея з'явилися кошти, щоб здійснити мрію своєї дочки Дайани - побудувати казкове королівство, в якому діти могли б весело проводити час зі своїми батьками і героями мультфільмів. Волт умовив 17 сімей продати йому землі на півдні Лос-Анджелеса і 1955 року, витративши $17 млн, відкрив перший Діснейленд.

Автор: keywordsuggest.org
  Волт Дісней витратив $ 17 млн на перший Діснейленд
Волт Дісней витратив $ 17 млн на перший Діснейленд

Парк Діснейленд відкрився для відвідувачів 18 липня 1955 року із 23 атракціонами в Анахаймі, штат Каліфорнія. Напередодні, у неділю 17 липня, відбувся Міжнародний огляд для преси, на який можна було потрапити лише за спеціальними запрошеннями. Заходи того дня, в тому числі посвячення, транслювалися по всій країні і коментувалися трьома голлівудськими друзями Волта Діснея: Артом Лінлеттером, Бобом Каммінгсом і актором Рональдом Рейґаном, який пізніше став президентом США.

Парк був переповнений відвідувачами, які потрапили за підробленими запрошеннями. Планувалася присутність лише 11 тис. чоловік, але чисельність відвідувачів досягла майже 30 тис. Усі головні дороги в околицях були порожні. Температура того дня була дуже високою, досягала 38°C, а страйк водопровідників привів до того, що фонтани для пиття здебільшого були без води.

Автор: Disney by Mark
  Парк Діснейленд відкрився для відвідувачів 18 липня 1955 року із 23 атракціонами року в Анахаймі, штат Каліфорнія
Парк Діснейленд відкрився для відвідувачів 18 липня 1955 року із 23 атракціонами року в Анахаймі, штат Каліфорнія

Все це створило негативне враження. Спонсором відкриття виступала компанія Pepsi, тому розчаровані відвідувачі вирішили, що непрацюючі фонтани були лише способом підвищити продажі лимонаду. Асфальт, залитий лише вранці того дня, був занадто м'яким і високі підбори жінок просто грузли в ньому. У торговців швидко закінчилися всі запаси. Витік газу на території Країни фантазій спричинив закриття не лише її, але й Світу пригод і Прикордонної країни. Деякі батьки передавали дітей по руках натовпу, щоб ті могли потрапити на атракціони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Диснеївський замок відкрив свої ворота для молодят

Огляд преси цього дня виявився вкрай негативним, тому Волт Дісней запросив усіх відвідувачів повторити візит на наступного, щоб "розкуштувати Діснейленд". У наступні роки Дісней і адміністратори, що були з ним 1955 року, називали 17 липня не інакше, як "Чорна неділя".

За перші 25 років існування парк відвідали понад 200 млн осіб. 1983 року Діснейленд з'явився в Токіо, а 1992 року - в Парижі.

"Я не створюю фільми просто, щоб заробляти гроші. Я заробляю гроші, щоб створювати фільми". Волт Дісней отримав більше "Оскарів" (і номінацій), ніж будь-хто за всю історію головної світової кінопремії. З 1932 по 1969 рік був нагороджений 26 разів і номінований - 59. Спеціально для Діснея створили особливий "Оскар": за мультфільм "Білосніжка і сім гномів" він отримав стандартну статуетку, за якою слідують сім малих - за числом гномів.

Автор: Pinterest
  15 грудня 1966 року Дісней помер від раку легенів
15 грудня 1966 року Дісней помер від раку легенів

Пізніше успіх підкріпився іншими повнометражними анімаційними фільмами - "Піноккіо", "Дамбо", "Бембі", "Попелюшка", "101 далматинець" і багатьма іншими. Останнім мультиком, який вийшов за життя Волта Діснея, стала історія про Мауглі "Книга Джунглів". А спільну роботу Діснея з художником Сальвадором Далі "Destino" випустили лише 2003 року з використанням комп'ютерної графіки.

"Курт Рассел". Останніми написаними Діснеєм словами були "Курт Рассел". Глава Disney помирав у клініці і вже не міг говорити, він вивів на листкові паперу це ім'я, так і не пояснивши, що мав на увазі. Сенс написаного досі незрозумілий, у тому числі і самому акторові Куртові Расселу. Однак у рік смерті Діснея 10-річний Рассел підписав контракт зі студією на участь у дитячих шоу.

Існує легенда, за якою тіло Діснея, згідно з його заповітом, заморозили в кріогенній камері. Інший міф говорить, що ця камера зберігається під атракціоном "Пірати Карибського моря" в Діснейленді. На ділі за два дні після смерті тіло Волта Діснея кремували, а прах поховали в меморіальному парку Forest Lawn в Ґлендейлі, штат Каліфорнія.

Британський художник Том Уорд переніс діснеївських персонажів у 2017 рік, аби показати, що сьогодні вони жили б зовсім інакше. Проблеми сучасного світу в ілюстраціях Тома не змогли обійти стороною улюблених героїв мультфільмів.

Зараз ви читаєте новину «Яким був абсолютний рекорд життя Волта Діснея». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі