понеділок, 15 квітня 2019 14:20

8 років провела на Колимі: померла членкиня ОУН Марія Макогон-Дужа

13 квітня у Львові померла 94-річна Марія Макогон-Дужа, діячка ОУН, дружина колишнього політв'язня, члена Проводу ОУН Петра Дужого.

"Пані Марія зібрала чи не найбільшу бібліотеку націоналістичної літератури в Україні. Книжки їй дарували побратими, колишні в'язні та жертви радянської системи. Надсилали із канадської та американської діаспори. Після смерті другого чоловіка Петра Дужого 1996 року, займалася публікацією його спогадів, - розповідає дослідник українського визвольного руху 39-річний Микола Посівнич. - Мала феноменальну віру в Україну. Не опускала руки, була оптимісткою. Опікувалася освітою молоді, часто відвідувала зустрічі у школах та університетах, розповідала про ОУН УПА".

Народилася 2 лютого 1925 року у селі Речичани Городоцького району, що на Львівщині. 1928-го з батьками переїхала до Львова. Навчалася у львівській початковій школі імені Маркіяна Шашкевича. Потім у гімназії "Рідна школа Іванни та Іллі Кокорудзів". Входила до організації "Сокіл-Батько". 1942-го вступила до Юнацтва ОУН. 1944-го одружилася з хорунжим, надрайоновим референтом СБ ОУН Радехівщини Володимиром Панасом – "Срібним". Він загинув у Збройному підпіллі ОУН в листопаді 1953-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Його любили, але остерігались" - Петра Бенюка поховали на Личаківському кладовищі

Марію Макогон заарештували 1948-го. Майже рік перебувала у слідчій тюрмі на Лонцького у Львові. Засудили до 10 років позбавлення волі за "зраду Батьківщині" та "участь у контрреволюційній організації". Покарання відбувала в таборах ГУЛАГу на Колимі. Працювала на лісоповалі.

1956-го звільнили. 8 років проживала у Воркуті, бо не змогла отримати прописку у Львові. Нині - це республіка Комі, Росія. 1964-го повернулася до Львова та одружилася з колишнім політв'язнем, членом Проводу ОУН Петром Дужим. Здобула спеціальність бухгалтера. Була активною громадською діячкою, членкинею Всеукраїнського Братства ветеранів ОУН-УПА і Товариства політв'язнів.

Автор: із відкритих джерел.
  Марію Макогон заарештували 1948-го. Майже рік вона перебувала у слідчій тюрмі на Лонцького у Львові. Її засудили до 10 років позбавлення волі за "зраду Батьківщині" та "участь у контрреволюційній організації". Покарання відбувала в таборах ГУЛАГу на Колимі. Працювала на лісоповалі.
Марію Макогон заарештували 1948-го. Майже рік вона перебувала у слідчій тюрмі на Лонцького у Львові. Її засудили до 10 років позбавлення волі за "зраду Батьківщині" та "участь у контрреволюційній організації". Покарання відбувала в таборах ГУЛАГу на Колимі. Працювала на лісоповалі.

"Більшовицькі концтабори не зламали її ні фізично, ні духовно. Марія пройшла допити та катування у тюрмі на Лонцького, заслання на Колиму. Довгий час змушена була жити у Воронежі, - розповідає історик-педагог 70-річний Ігор Федик. - Пишаюся тим, що пані Марія навчалася у школі Маркіяна Шашкевича, у Львові, де маю можливість працювати".

2006-го Віктор Ющенко нагородив Марію Макогон-Дужу Орденом Княгині Ольги ІІІ ступеня А 2016-го "за визначний внесок у національне відродження України, активну громадянську та життєву позицію та з нагоди 75-ї річниці проголошення Акту відновлення Української Державності" її нагородили відзнакою імені Олени Степанівни.

Поховають Марію Теодорівну 16 квітня у Львові, на Личаківському цвинтарі.

12 квітня під час ворожого обстрілу загинув старший сержант Ігор Павлович Ігнатенко на псевдо "Цум".

Зараз ви читаєте новину «8 років провела на Колимі: померла членкиня ОУН Марія Макогон-Дужа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі