Ексклюзиви
понеділок, 12 квітня 2021 08:55

19 років тому помер мовознавець Юрій Шевельов

19 років тому помер мовознавець Юрій Шевельов
Юрій Шевельов є автором науково обґрунтованої періодизації хронології історії української мови, яку на сьогодні підтримує більшість українських мовознавців. Фото: facebook.com/tamara.skrypka

12 квітня 2002 року в Нью-Йорку на 94 році життя помер славіст-мовознавець, літературознавець, культуролог, публіцист Юрій Володимирович Шевельов.

"Те, що Грушевський зробив для української історії, я зробив для української мови" , - казав він про свій внесок у науку.

Походив із родини етнічних німців. Батько, Володимир Шнайдер, генерал-майор російської імператорської армії, з початком Першої світової війни змінив прізвище на Шевельов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер автор 20 підручників з української мови

У 1931 році закінчив Педагогічний інститут професійної освіти у Харкові . Викладав в Харківському інституті журналістики і Харківському університеті. В 1944-му емігрував до Німеччини. Працював в Українському вільному університеті в Мюнхені, Лундському, Гарвардському , Колумбійському університетах.

Юрій Шевельов є автором науково обґрунтованої періодизації хронології історії української мови, яку на сьогодні підтримує більшість українських мовознавців. Писав під різноманітними псевдонімами — Юрій Шерех, Гр. Шевчук, Григорій Шевчук, Шерех.

"Все українське й білоруське суттю своєю було вороже большевикам, і вони прагнули його знищити. Большевизм завжди означає русифікацію України й Білоруси…", "Три страшні вороги українського відродження – Москва, український провінціалізм і комплекс Кочубеївщини", - писав Шевельов. А історію культурних зв'язків України і Росії він називав "історією великої і ще не закінченої війни".

24 грудня 1920 року в Одесі народився український мовознавець, поет та перекладач Святослав Караванський. Третину життя відсидів у радянських тюрмах і таборах, як політв'язень.

Зараз ви читаєте новину «19 років тому помер мовознавець Юрій Шевельов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути