понеділок, 09 січня 2012 08:15
Наталія Мазіна
Наталія Мазіна
Журналістка

Колонія для Юлі

- Юлі дали "пожизнєнно", - каже мама.

- З чого ти взяла? - лякаюся.

- Її ж перевели в ту колонію, про яку ти писала. Там же пожиттєво сидять.

- Там ще звичайна тюрма є.

Качанівську жіночу колонію N54 у Харкові вважають зразковою. Мені показали швейні цехи, школу і профучилище, де навчають п'яти спеціальностей. Хвалилися гуртками вишивання, м'якої іграшки. А ще в колонії доглянута територія для прогулянок із трояндовими клумбами і церквою. Є зимовий сад із фазанами і фонтаном.

Кімнати для ув'язнених сяяли чистотою, бездоганно заправленими ліжками, новою сантехнікою і відсутністю ґрат на вікнах.

Вишколена жінка-офіцер, яка проводила екскурсію, старалася як могла. Навіть їжу тюремну дала спробувати. Ячмінний суп, вівсянка з м'ясом виявилися смачнішими, ніж у моєму готелі із чотирма "зірками".

Все "кричало": от у нас і тюрма наче, але ж є всі умови для життя. Я вийшла здивована: ніяких наручників, нар, і душ кращий, ніж у мене вдома.

Ніколи не думала, як і чим живе Юлія Тимошенко, а це раптом чітко уявилося, як вона крокує в шерензі жінок в однакових голубих халатах і взутті без підборів - їх просто не можна носити. Волосся сиве, бо його заборонено фарбувати.

Бачу, як вона шукає в бібліотеці Харукі Мукакамі, Умберто Еко чи хоча б Тараса Прохаська. Здивована бібліотекарка розводить руками:

- У нас тіки "тарзани" і "анжеліки".

Навіть можу уявити, як Тимошенко наказують за порвану книжку. За таку провину  змушують прочитати дві сторінки статей Леніна й переказати.

Ось вона чекає черги біля холодильника, обмотаного ланцюгом із навішеним амбарним замком. Його відмикають у зазначені години, щоб не було крадіжок.

Усе це може бути. Але як Юля, склавши руки, сидить на лавці і безвольно дивиться в одну точку, не уявляю. Не можу уявити.

Зараз ви читаєте новину «Колонія для Юлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

77

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі