пʼятниця, 03 листопада 2017 18:21

Україні потрібно чітко захищати свою мову - політик

Україні потрібно чітко захищати свою мову - політик
Можна брати приклад з чехів. Фото: "Громадське"

Україні потрібна чіткіша й абсолютно зрозуміла позиція в захисті своєї мови.

"А розмови про те, що ми з угорцями домовимося... Про що ми домовимося з угорцями? Невже в них є хоч одна українська школа? Немає, і не буде ніколи, бо так не поважати себе не можна. Закон має чітко сказати: у нас буде отак, а у вас - ви робіть своє", - вважає український політик Володимир Бондаренко, передає uainfo.org.

"Якщо проаналізувати, як це зробили, наприклад, чехи або литовці — я в захваті. Он у Литві біля пам'ятників радянської епохи поставили таблички, що нанесена там інформація не зовсім відповідає історичній правді. Чому? Бо свого часу німці, туди повернувшись, звільнили загарбаний раніше Російською імперією народ Балтії. Ось як тепер на цю історію дивитися? А в Україні немає цього ставлення", - вважає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Харьков - это Россия!" - у супермаркеті міста виник гучний скандал

У Чехії запозичені з російської слова заміняли власними.

"Іноді це виглядало смішно, але воно прижилося. Наприклад, російський "клей" став чеським "ліпідлом". А в нас такого немає. У нас можна все, що хочеш, говорити, все, що хочеш, робити", - каже політик.

В Україні планують запровадити сертифікаційний іспит з української мови як іноземної. Потреба такого іспиту з'явилась через зростання кількості громадян, які хочуть підтвердити своє знання української.

Зараз ви читаєте новину «Україні потрібно чітко захищати свою мову - політик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі