вівторок, 31 жовтня 2017 13:02

Що думають про новий освітній закон в угорськомовному селі на Закарпатті

Що думають про новий освітній закон в угорськомовному селі на Закарпатті
У селі Дерцен на Закарпатті живуть угорськомовні Фото: uzhgorod.in

Більшість жителів села Дерцен Мукачівського району на Закарпатті – угорськомовні. Тут поруч з надписами назв вулиць українською мовою є й угорською. На приміщенні сільради та місцевої школи висять український та угорський прапори. Але місцеві не вважають новий освітній закон і мовне питання настільки великими проблемами, як про це говорять політики.

"От, деякі кажуть, угорці – сепаратисти. Вони не поважають Україну. Особисто я запевняю, що ніяких антиукраїнських настроїв серед угорців немає. Люди знають, розуміють і володіють українською мовою. Маємо складне економічне становище, через що люди змушені їхати на заробітки. Але ми хочемо жити в мирі з представниками усіх національностей. Ми хочемо тут жити, на своїй рідній землі. Особисто мої діти навчались у Мукачівському педагогічному коледжі. І там їм знадобились знання з української мови. І вони активно користуються нею. А мовний закон став приводом для великої кількості спекуляцій та перекручувань фактів", - каже сільський голова Юлій Матей, пише "Панорама".

Директор Дерценської ЗОШ Марина Патай Наголошує, що учні вже з першого класу щодня вивчають українську мову. В розкладі є українська мова і українська література. Тут розуміють що різноманітність країни – її перевага.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Слова, які потрібно знати тим, хто їде на Закарпаття

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійятро вважає цілком природним і нормальним те, що Угорщина і Румунія разом виступають проти нового закону України "Про освіту". Таку заяву він зробив під час візиту в Румунію.

Після зустрічі з румунським колегою Теодором Мелешкану в румунському місті Клужі Сійярто заявив, що Угорщина зацікавлена у створенні і збереженні стратегічного контакту з Румунією в цьому питанні, адже "набагато краще створювати історії успіху, ніж мати справу з конфліктами".

Зараз ви читаєте новину «Що думають про новий освітній закон в угорськомовному селі на Закарпатті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі