четвер, 10 червня 2021 15:09

Нардепи проштовхують русифікаторський проєкт про мову

Нардепи проштовхують русифікаторський проєкт про мову
Зміни до закону про вищу освіту не потрібні, бо більшість іноземних студентів не знають російської. Фото: pexels.com

Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій рекомендував депутатам ухвалити законопроєкт про можливість навчання іноземців у ВНЗ російською мовою.

"Цей законопроєкт уже вносили торік, але провалили. Попри благородну назву "Про внесення змін до закону України "Про вищу освіту" щодо врегулювання освітньої діяльності у сфері вищої освіти для іноземних громадян і осіб без громадянства", його мета є простою. Це запровадження російської як мови викладання для іноземних студентів. У цьому немає жодної потреби. В українських вузах приблизно 90 відсотків студентів-іноземців є вихідцями не з пострадянського простору. Для 10 відсотків навряд чи російська залишилася мовою спілкування. Мало хто її добре знає", - сказав Gazeta.ua народний депутат Володимир В'ятрович.

У чому загроза законопроєкту?

Він продовжує утримувати Україну в російському інформаційному полі. Створює штучне становище, в якому російська лишається мовою науки, спілкування між іноземцями. Спричиняє подальшу русифікацію України та стримує реалізацію норм закону про українську мову як державну. Цього разу вони вирішили атакувати не профільний закон, а зайшли через зміни до закону про вищу освіту. Мені прикро, що комітет учергове підтримав ці непотрібні й шкідливі зміни. Сподіваюся, що в парламенті, як і минулого разу, не буде достатньо голосів, щоб проєкт перетворився на закон.

Що потрібно зробити, щоб законопроєкт не ухвалили?

Потрібна чітка й гучна позиція громадськості щодо неприпустимості ухвалення таких законів. На засіданні комітету одним з аргументів лобістів законопроєкту було те, що в нас ректори університетів кажуть про неможливість працювати з іноземними студентами без російської мови. Я вважаю це маніпуляцією. Щоб їй протистояти, потрібно представити інших ректорів, інших науковців, викладачів, які розуміють небезпеку повернення русифікації у вищу освіту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іллєнко жорстко висловився про позицію Ткаченка стосовно мовного закону

Як оцінюєте можливість його ухвалення?

На жаль, у цьому парламенті все можливо. Повністю відкидати це не можна. Зараз у Раді більшість депутатів абсолютно байдужі до питань мови, культури, національної ідентичності. Можливо, під тиском депутатів від опозиції вони не голосуватимуть за всілякі дурниці. Особливо, якщо долучиться вулиця. Це вже 15-та чи 16-та спроба внести зміни у функціонування мовного закону.

Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій рекомендує парламенту ухвалити законопроєкт, яким хочуть дозволити навчання іноземців у ВНЗ російською мовою. Законопроєкт № 3717 "Про внесення змін до закону України "Про вищу освіту" щодо врегулювання освітньої діяльності у сфері вищої освіти для іноземних громадян і осіб без громадянства" ініціювали 12 членів фракції "Слуга народу" й один із групи "Партія "За майбутнє".

Зараз ви читаєте новину «Нардепи проштовхують русифікаторський проєкт про мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі