Ексклюзиви
вівторок, 10 грудня 2019 13:13

Коли штрафуватимуть за порушення закону про державну мову

Коли штрафуватимуть за порушення закону про державну мову
Мовний омбудсмен наголосила, що українська мова є інструментом залучення громадянина до суспільства - це можливість вступити до університету, потрапити на державну службу, служити в українській армії Фото: Уніан

Штрафи за порушення закону про забезпечення функціонування української мови як державної почнуть діяти за 2-3 роки

"Система штрафів не починає діяти завтра. У законі ці штрафи відтерміновані на 2-3 роки. Це означає, що закон дає нам час підготуватися до імплементації на практиці", - сказала уповноважена із захисту державної мови Тетяна Монахова, пише Еспресо.TV.

За порушення закону не передбачається жодного кримінального покарання.

"Кримінальної відповідальності за порушення закону про державну мову немає. Передбачена адміністративна відповідальність. Це штрафи різного рівня, на сьогодні - від 200 до 700 неоподаткованих мінімумів, це 9800-11900 грн. умовно. Треба стежити за курсом", - сказала Монахова.

Уповноважена із захисту державної мови зазначила, що основне завдання закону - забезпечити права громадян України на отримання інформації та послуг державною мовою.

"Якщо людина постає перед державою як громадянин і звертається до держави "захисти мене", "навчи мене", "дай мені роботу", то тут держава вимагає використання державної мови", - сказала Монахова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мовний омбудсмен зізналася, коли приступить до виконання обов'язків

Мовний омбудсмен наголосила, що українська мова є інструментом залучення громадянина до суспільства - це можливість вступити до університету, потрапити на державну службу, служити в українській армії.

25 квітня Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект про забезпечення функціонування української мови як державної. Офіс Ради Європи в Україні оприлюднив висновки Венеційської комісії щодо українського мовного закону.

Зараз ви читаєте новину «Коли штрафуватимуть за порушення закону про державну мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути