середа, 28 квітня 2021 15:39

Чи потрібні українські школи емігрантам у Польщі

Чи потрібні українські школи емігрантам у Польщі
Київ має підтримати ініціативу Польщі щодо шкіл, якщо йдеться саме про українські школи Фото: za-kordon.in.ua

Українців у Польщі вважають за мігрантів, а не національну меншину. Тому влада не переймається дотриманням міжнародного права на освіту рідною мовою. Польські дипломати переконані, що цим має займатися Київ.

"Маємо розглянути цей запит. Польща фінансує кілька шкіл, у яких навчають українською мовою. Але при тій кількості українців, яка перебуває в Польщі, цього мало. Якщо поляки дають сигнал про фінансування Києвом шкіл, то варто включатися в ці процеси. Маємо бути зацікавленими в тому, щоб діти українців вчились українською мовою, у проукраїнському дусі, щоб історично-культурний цикл не був спотворений політичними поглядами. Якщо ж цього не буде, то ми не повинні мати до ініціативи жодного стосунку", - каже Gazeta.ua засновник громадської ініціативи "И так поймут!" Роман Матис.

Запит на українськомовні школи не великий.

"Можливо, це через те, що емігрують чи виїздять на роботу переважно громадяни, які мешкали в центральних та східних регіонах. Вони швидко інтегруються в російськомовне середовище. За кордоном існує величезний тренд до змішування пострадянської маси в єдине ціле, і здебільшого воно російськомовне. У Польщі можна знайти багато водіїв, наприклад Uber, з підозрілими непольськими іменами, але й не українськими – Євгєній, Валєра. Там люди варяться в спільному котлі й часто втрачають ідентичність", - зазначає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Діти емігрантів почали забувати мову" - українка випустила дитячу книжку про подорожі

У Польщі не нав'язують полонізацію, демонструючи свою вищість. Це властиво лише невеликим групам.

"Потрапивши до Польщі, у місця концентрації українців, мову можна чути часто. З цим навіть менша проблема, ніж у деяких регіонах України. У Польщі бізнес з радістю починає спілкуватися з потенційним працівником українською мовою. Український уряд має зайнятися спочатку освітою в Україні. Зробити її якісною", - додає Роман Матис.

У шведському Гетеборзі українська мова стала шкільним предметом. Зацікавлені мають звернутись до школи, де вчиться дитина, та написати відповідну заяву.

Для того, щоб у Гетеборзі з'явилась українська мова в школах, потрібно щонайменше п'ять заяв від батьків на комуну. Рідна мова є одним з факультативних шкільних предметів, за який діти отримують оцінки.

Детальнішу інформацію можна отримати на сайті Språkcentrum Göteborg.

Зараз ви читаєте новину «Чи потрібні українські школи емігрантам у Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі