субота, 08 лютого 2020 20:40

Бити у відповідь - Забужко розповіла, що робити в разі приниження української мови

Бити у відповідь - Забужко розповіла, що робити в разі приниження української мови
Забужко відреагувала на скандал з "1+1". Фото: "Читомо"

Письменниця Оксана Забужко відреагувала на мовний скандал з "1+1".

"Дорогі співвітчизники, будь ласка, позбуваймося "травми Голодомору"! Коли чергова істота, наділена якими-небудь привілеями (мікрофоном, камерою, погонами, грішми, і т.д.), посміє ляпнути вам у вічі, що мова вашої країни - це такий смішний колгосп, - благаю, не треба, за 4-поколіннєвим рефлексом розстріляних ховати очі, вдаючи, що нічого не сталося, зворушливо доводити цій істоті у відповідь, як вона помиляється. Розповідати, яка ваша мова насправді хароша, пропонувати безкоштовні лінґвістичні консультації, радити почитати Лесю Українку, Підмогильного, Ольжича, і кого-там-іще. Старатись відшукати в її словах "раціональне зерно", щоб не так мучило приниження від того, що вас обляпали - а ви нічим не можете відповісти", - написала вона у Facebook.

Забужко вказала, що замах на національну гідність є порушенням прав людини.

"Підозрюю, що ми взагалі вижили як нація - не завдяки тому, що гнулись і мовчали, а завдяки тим, хто, отримавши ляпаса, "відрухово" бив у відповідь, не думаючи про наслідки. І це правильний рефлекс", - вказала письменниця.

Телеканал "1+1" комедії для осіннього сезону зняв українською мовою, а всі 7 мелодрам – російською. "Знайти тональність української мови, щоб глядач її сприймав, досить непросто. За нашими спостереженнями, мелодрами українською мовою виглядають гірше, ніж комедії", - заявила продюсерка серіалів і фільмів каналу Олена Єремєєва.

Згодом вона заявила, що її слова вирвали з контексту.

"Мені дуже шкода, що з довгої професійної розмови мої слова про мовне питання були вирвані з контексту. У жодному разі не йшлося про будь-яке упередження з нашого боку щодо української мови, а лише про виробничі нюанси", - зауважила вона у коментарі виданню "Телекритика".

Зараз ви читаєте новину «Бити у відповідь - Забужко розповіла, що робити в разі приниження української мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі