четвер, 18 березня 2021 17:00

Які завдання будуть на іспиті з української мови для держслужбовців

Які завдання будуть на іспиті з української мови для держслужбовців
На іспиті перевірять володіння українською мовою та вміння нею користуватися. Фото: pexels.com

Національна комісія зі стандартів державної мови оприлюднила зразок роботи, яку потрібно виконати для вступу на державну службу.

На порталі Нацкомісії повідомили, що іспит складається з письмового й усного блоків.

До письмового блоку входять культура мови, читання та письмо. У частині "Культура мови" 24 тестові завдання, у "Читанні" - 20. Ці тести перевіряють уміння застосовувати українську мову на службі, дотримуватися норм літературної мови та розуміти зміст і деталі тексту.

У частині "Письмо" потрібно буде прослухати аудіозапис, написати переказ почутого тексту й висловити своє ставлення до теми. Текст має містити не менш як 100 слів. Цю частину перевірятиме екзаменатор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На курсах для держслужбовців стався мовний конфлікт

Під час частини "Говоріння" претендент зможе показати вміння спілкуватися на різні теми, не лише професійні. Йому дадуть тему для розмови, і претендент не зможе торкатися питань зі сфери власних професійних зацікавлень. Оцінюватимуть логічність, послідовність, лексичну й граматичну правильність мовлення, здатність підтримувати чи починати розмову, уміння висловлювати свої думки, переконувати та дискутувати. Усна частина іспиту триває 20 хв.

Департамент освіти і науки Одеської міської ради організував курси української мови для чиновників. Заявки на навчання подали більше тисячі бажаючих.

Зараз ви читаєте новину «Які завдання будуть на іспиті з української мови для держслужбовців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі