вівторок, 15 січня 2008 17:38

Золоту каблучку поміняють на нову з доплатою

В обмінному пункті Київського ювелірного заводу на Оболоні жителька столиці Юлія Позднякова, 21 рік, обміняла старий золотий перстень на новий. Каже, вигідно.

— Перстень мені не подобався, я б його вже не носила, — розповідає Юлія. — Він важив 3,5 грами.

Нині грам золота коштує майже 130 грн. Перстень, що отримала Юлія в результаті обміну, важить 4,5 г, тож у магазині він коштуватиме близько 600 грн, рахує дівчина.

При обміні ювелірних виробів Юлія сплатила 85 грн за роботу і 112 грн — за грам золота.

— Якби я здала золото в ломбард, отримала б гривень 210, бо там дають за грам золота десь 60 гривень, — підсумовує дівчина.

В обміннику приймають лом лише у вигляді ювелірних виробів. Бо крадене золото зазвичай переплавляють злодії, щоб вироби не можна було упізнати.

Шматок зайвого золота повернуть. Відкусять кусачками

— Ви даєте нам золото і замовляєте виготовлення ювелірного виробу, — сказали Юлії в обміннику, — цю послугу й оплачуєте. На вітрині виставлені зразки виробів. Тому можете не чекати, доки на заводі виконають замовлення, а одразу вибрати той, що подобається.

Якщо металу більше, ніж важить ювелірний виріб, вподобаний покупцем, шматочок золота повернуть. Його відкусять кусачками на місці. Якщо ж золота замало, треба доплатити.

— Якщо братимете виріб зі вставками, у його вартості буде врахована ціна коштовних каменів, — каже Юлія. — Та здавати персні чи сережки з каменями не варто. Якщо камінь великий, краще вийняти його в ювеліра, бо у обміннику його потрощать. Якщо ж маленький — витягнуть на місці. Зважатимуть лише на вагу золота.

В обмінниках столичної ювелірної фабрики "Укрзолото" грам золота дешевший.

— Якщо у вас золота менше, ніж важить ювелірний виріб, доплатите за метал із розрахунку 85 гривень за грам, — розповідає працівниця обмінного пункту "Укрзолото", що в торговельному центрі "Городок" на Петрівці.

Подарував жінці каблучку за 801 гривню

Киянин Сергій Кравець, 27 років, на свята купив дружині золоту каблучку та іконку.
— Тиждень тому дружина дала три маленькі каблучки. Попросила обміняти їх на золоту іконку. Я пішов у  ювелірний магазин , що на вулиці Дмитрівській, — розповідає Сергій.
У чоловіка забрали п"ять грамів, 0,4 — повернули. За виготовлення іконки Кравець заплатив 60 грн.
— Потім подумав, що було б непогано презентувати їй нову каблучку, — веде далі Сергій. — Я працюю в Дарницькому районі. В понеділок, дорогою з роботи, зайшов у магазин, що на вулиці Малишка. Згадав, що жінка носить каблучки 17 розміру. Так і пояснив продавчині.
Та погодилася приміряти каблучки.
— Каблучку з каменем із цирконію-опалу вибрав із золота 585 проби, — каже чоловік. — Заплатив 801 гривню. Важить виріб 4,71 грами. Дружина зраділа. Вона любить міняти до свят прикраси.

Анна ІЛЬЮК

Зараз ви читаєте новину «Золоту каблучку поміняють на нову з доплатою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі