понеділок, 07 липня 2008 17:24

Живих метеликів вкладають у букети та вітальні листівки

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Підприємниця Ася Закуркіна показує тропічного південноамериканського каліґо. Метелик із розмахом крил 18 сантиметрів коштує 200 гривень. Комах тримають в офісі на столичній вулиці Старокиївській
Підприємниця Ася Закуркіна показує тропічного південноамериканського каліґо. Метелик із розмахом крил 18 сантиметрів коштує 200 гривень. Комах тримають в офісі на столичній вулиці Старокиївській

Киянам Асі та Олегові Закуркіним замовляють букети з екзотичних комах. Серед клієнтів їхньої фірми "Живі метелики" є й знаменитості, запевняє підприємниця.

— Часто замовляють салют із метеликів, — розповідає Ася, 30 років. — Ми їх кладемо з подарунком. Іменинник відкриває коробку, а звідти — сюрприз! — вилітає десяток метеликів.

33-річний Олег захоплюється метеликами змалку. Хоч за освітою — економіст.

— Колись подарував другові засушеного метелика у скляному футлярі, — розповідає. — Потім робив такі й іншим. І мені почали замовляти отакі-от живі сувеніри. Відтоді й почав заробляти на метеликах.

Закупив скло, рамки, папір та клей. Спершу обійшов сувенірні крамнички, пропонував узяти сувеніри-метелики на реалізацію.

— Але нас ледь не утришия гнали, — згадує Ася. — То ми почали виставляти їх на Андріївському узвозі. Нашу новинку оцінили: метеликів по 20 гривень розмітали.

2000 року Закуркіни зареєструвалися підприємцями. Відкрили власний офіс на вул. Старокиївській.

— Ми ризикнули першими продавати й живих комах, — каже чоловік.

Феєрверк зі ста метеликів коштує 10 тисяч гривень

Спершу Закуркіні привозили живих комах із Азії та Африки. Бо європейські не такі великі й яскраві, пояснює Ася. Потім замовляли оптовим постачальникам. Вони привозять кокони. Закуркіни тримають їх в оранжереї, яку збудували в садибі на околиці Києва. Нині така оранжерея обійшлася б майже у 100 тис. грн, каже Ася. Там є опалення, щоб постійно підтримувати +20°С і високу вологість. У теплиці посадили цитрусові — мандарини та лимони. Саджати дерева слід щомісяця. Розсаду подружжя бере у столичних тепличних господарствах по 50–70 грн.

Метелики живуть близько двох тижнів. Яйця відкладають на листя мандаринів. Ними харчується гусінь. Метеликам дають перестиглі банани.

— Вони смокчуть сік. На день кожному вистачає грам соку. Це два банани на тиждень, — каже Ася.

Найдорожчий метелик коштує 250 грн. Що більше комах замовляють Закуркіним, тим більшою буде знижка. Десяток метеликів віддають по 100 грн кожен. Коробка із сюрпризом обійдеться в тисячу.

Замовники є щодня.

— Закохані замовляють листівки із вкладеним у неї живим метеликом, — продовжує Ася. — А на 8 березня — букети квітів, прикрашені комахами. Щоб вони передчасно не втекли, букет щільно закутуємо в целофан.

Найбільше замовлення — це феєрверк зі 100 метеликів. Нещодавно в оранжереї Закуркіних вилупилася сотня метеликів. Подружжя збирається продати їх для феєрверка за 10 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Живих метеликів вкладають у букети та вітальні листівки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі