вівторок, 13 січня 2009 17:31

Жителі Узина добувають гас із криниць

Біля міста Узин, що за 100 км від Києва, за радянських часів базувалися важкі стратегічні бомбардувальники. Щоразу їм заправляли 60 т гасу. Зайве пальне перед приземленням зливали. За багато років у ґрунтах під Узином накопичилося приблизно 1 млн т гасу, підрахували місцеві екологи.

— Я жила за 400 метрів від аеродрому, — розповідає узинчанка Aрина, 60 років. — То ми відрами черпаємо керосин із колодязя. За добу — майже тонну.

Біля криниці сім хат. Місцеві жителі черпають гас по черзі п"ять років. А по питну воду їздять візками до колонки, що за 2 км. Або цистернами купують привізну.

Нині гасу в криницях майже не лишилося. Його видобувають із свердловин завглибшки 8 м. Їх роблять буровики.

— Я копаю біля аеродрому ями на 5–6 метрів, — розповідає місцевий житель, який назвався Олександром.

Вечорами чоловік просиджує в барі. Про видобуток гасу любить поговорити за кухлем пива.

— Прив"язую відро на мотузку — і тягаю потрохи. Керосин зливаю у каністри.

Неочищене пальне продає по 5–6 грн/л. Торік ціна була 4 грн, каже Олександр. Пальне на автозаправках подорожчало, добувачі й собі підняли ціни.

— За день набираю п"ять десятилітрових каністр. Додому завожу їх своїми старими "жигулями".

Гас зливає в залізні бочки. Оптовики приїздять по нього що два тижні. Пальне також возять на продаж в сусідні села. У морозні зими селяни додають гас до дизпального. Інакше воно гусне, і двигун не заводиться.

За місяць на гасі можна заробити 2–2,5 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Жителі Узина добувають гас із криниць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі