понеділок, 17 вересня 2007 17:19

Запрошення на супутниковий Інтернет розсилають головам сільрад

Поляк Кшиштоф Клебовський, 32 роки, відкрив у Києві фірму зі встановлення супутникового Інтернету.

— У сільській місцевості інакшого способу під"єднатися до "всесвітньої павутини" немає, — запевняє Клебовський. — Компанії "Воля" та "Укртелеком" пропонують лише дротовий зв"язок. Тягнути кабель до одної хати десь за десятки кілометрів від "цивілізації" ніхто не буде — завеликі витрати. Вихід — ставити супутникову "тарілку".

Такий зв"язок працює будь-де по країні. Головне — щоб була електрика. На південному боці будинку Клебовський монтує антену-"тарілку", що приймає сигнал зі супутника. Через модем сигнал надходить на домашній комп"ютер. Систему Кшиштоф разом із помічником Іваном Підгірним встановлюють за 3 год. За роботу й обладнання беруть 1500 грн. Підключити до "тарілки" переносний комп"ютер, ноутбук обійдеться в 3,3 тис. грн.

— Це односторонній Інтернет, — уточнює Іван Підгірний, 20 років, студент-історик столичного університету Шевченка. — Тобто ви можете лише приймати дані. Щоб відправити з комп"ютера електронну пошту, треба підключати його до мобільного телефону і передавати дані через нього. Крім плати за встановлення, користувачі вносять і щомісячну абонплату. Вона залежить від швидкості прийому та кількості отриманих повідомлень.

У справу Кшиштоф уклав понад 200 тис. грн. Заробив їх у Польщі, кілька років встановлюючи "структуральні мережі" — лінії, що об"єднують телефон, інтернет-канал і охоронну систему. Бізнес в Україні — фірму "Скай-сат плюс" — започаткував 2005-го.

Працівникам платить до 2,5 тисячі гривень. Зарплата залежить від виробітку

— Конкурентів тут мало. Тому й ціни на 30 процентів вищі за польські, пояснює Клебовський.

Однак спочатку справа не пішла. За перший рік Кшиштоф мав 50 тис. грн збитку. Тоді почав привозити обладнання для супутникового Інтернету — німецьке "Техно-тренд" і шведське "Форсвей" — і продавати іншим фірмам. Так повернув втрачене. Потім Кшиштоф розіслав 5 тис. листів про супутниковий Інтернет головам сільрад. Так знайшов 60 клієнтів.

— Небагато, але тепер моя фірма вже працює беззбитково, — каже Клебовський.

Поки що "тарілки" замовляють переважно жителі околиць столиці та інших великих міст. Кшиштоф Клебовський друкує рекламу в газетах "Авізо" та "Експрес-об"ява". Під офіс орендує приміщення поблизу столичної Поштової площі. Живе в орендованому будинку в Пущі-Водиці. Їздить власним "опелем-комбо". А сім"я — дружина із двома дітьми, живе в польському містечку Лукова, що в Люблінському воєводстві.

У штаті фірми — троє працівників-дилерів. Отримують 1,5–2,5 тис. грн. Їхня зарплата залежить від виробітку.

— Чим більше клієнтів знайду, більше продам обладнання — тим більший матиму заробіток, — каже Іван Підгірний. — Тому працюю й у вихідні.

Кшиштоф Клебовський планує цього року відкрити офіс у Львові. Згодом — у кожній області.

Зараз ви читаєте новину «Запрошення на супутниковий Інтернет розсилають головам сільрад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі