Ексклюзиви
середа, 04 лютого 2009 17:06

Заощадження найвигідніше вкладати в золоті зливки

2008 року золоті зливки подорожчали на 50%. Грам нині коштує щонайменше 220 грн. У вересні ціна була 160 грн.

— А 1 січня 2006-го ціна грама золота була 88 гривень, — переконує заступник голови правління банку "Фінанси та кредит" Ігор Львов, 47 років. — То як ви думаєте, вигідно вкладати чи ні?

Банківські метали — срібло, золото й платина високої проби у зливках — дорожчають і далі. Купувати їх варто на тривалий термін. Банки продають сертифіковані бруски вагою від 1 г до 1 кг. Що більший зливок, то менше коштує метал, у перерахунку на грами. Приміром, у банку "Фінанси та кредит" однограмовий зливок продадуть за 280 грн. А 100-грамовий — по 250 грн/г. Найбільший попит на зливки вагою від 5 грн, каже керівник відділу банку "Фінанси та кредит" Юлія Солодовник, 27 років.

— Можна купити злиток і покласти вдома. Дочекатися, доки воно подорожчає, і продати. Проте так ви не застраховані від крадіїв. Краще покладіть його на золотовалютний рахунок у банку. Тоді на вклад нараховуватимуть проценти, — радить Ігор Львов.

Відсоткова ставка за таким внеском нижча, ніж за доларовим чи гривневим. Зазвичай до 7% річних. Із грудня 2008-го ставка на такі депозити зросла на 0,5%.

— Ціна на золото росте поступово, тому чим більший строк розміщення такого внеску, тим більший прибуток. Відкривати такий депозит варто хоча б на рік, — зауважує фінансовий директор компанії "Простобанк консалтинг" Олександр Сєдих, 24 роки. — Відсотки на такий внесок нараховують порівняно незначні. Зате добре дорожчає сам благородний метал. Це й принесе найбільший дохід.

Банки приймають на "золотий" депозит щонайменше 50 г золота. Термін — не менш як півроку.

— У порівнянні з грошовим депозитом, на внесок у золоті не впливає економічна та політична ситуація в країні, — говорить Юлія Солодовник.

За відкриття рахунку платять 30 грн. А при закритті беруть комісію.

— Якщо банк продає золото по 260 гривень, то купуватиме лише по 230. Зазвичай різниця між ціною покупки та продажу золота становить 10 процентів, — пояснює Сєдих.

Власник золота виграє за рахунок різниці в ціні на день купівлі та на день закриття рахунку.

— Здавати злиток краще тому ж банку, де його купували. Деякі банки не беруть "чуже" золото. Бо не всі мають кваліфікованих оцінників, — пояснює Олександр Сєдих.

Для безпеки зливки можна сховати й у банківському сховищі. Його добре охороняють. За оренду вносять щомісячну плату.

Ігор Львов радить класти золоті зливки на депозит. Золотовалютні вклади відшкодує Фонд гарантування вкладів на суму 150 тис. грн, як і звичайні готівкові депозити.

— На депозиті матимете дохід від процентів і ще й від того, що сам метал дорожчає, — пояснює.

Покупці банківських металів на суму понад 50 тис. грн мають пред"явити паспорт та ідентифікаційний код. Якщо вартість менша — достатньо назвати ім"я та прізвище.

Зараз ви читаєте новину «Заощадження найвигідніше вкладати в золоті зливки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути