четвер, 17 квітня 2008 18:22

Заощадження краще тримати у гривні

В обмінних пунктах долар США нині приймають по 4,90 грн. Хоча офіційний курс Нацбанку незмінний — 5,05 грн за $1. А вартість євро зросла до 7,93 грн. Два місяці тому ціна була 6,80. Українці здають долар, натомість купують євро. Фінансові аналітики запевняють, що це невиправдано.

— Курс євро зростатиме до середини літа, а з липня долар повернеться на попередні позиції, — вважає фінансовий директор компанії "Простобанк консалтинг" Олександр Сєдих, 24 роки.

Сєдих радить тримати заощадження в євро на короткострокових вкладах. На довше варто відкривати гривневі депозити. Такої ж думки й аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень 33-річний Ігор Шевляков:

— Гривня частково втратила в ціні, проте найближчі два роки різких коливань не буде. Долар і далі коштуватиме 5,05 гривні.

Банківські депозити в євро слід відкривати не довше як на півроку. Бо, приміром, річний вклад 1 тис. євро (за нинішнім курсом 7930 грн. — "ГПУ") після зниження курсу може знецінитися до 7,5 тис. грн. А гривневий вклад за рік дасть 1,3 тис. грн доходу.

— Тепер стає вигідно брати кредити в доларах. Звісно, за умови, що процентна ставка не завищена, — радить експерт компанії "Капіта" Дмитро Мясников, 30 років. — Хоча безпечніше — у тій валюті, в якій отримуєте доходи. Це убезпечить від ризиків, пов"язаних із коливаннями курсу валют.

Зараз ви читаєте новину «Заощадження краще тримати у гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі