Алла Пєтухова, 36 років, жителька села Дачне, що за 20 км від Донецька, тримає двадцятеро свиней.
— Восени за кіло живої ваги заготівельники давали по 9 гривень, — каже селянка. — Була вигода тримати хрюшок. Тепер платять 5–5,50. Кажуть, "не подобається — самі везіть на базар". У Донецьку свинина дешевше 20 гривень не буває, але ж мене на базар ніхто не пустить. Поросята в мене по 150 кіло. Ростуть півроку. Виходить, на кожному зароблю по 130–150 гривень.
Ціни збиває імпорт м"ясопродуктів, вважають у Держкомстаті України. Торік їх привезли з-за кордону на 16,5 млрд грн. Багато завозять у вільні економічні зони в Донецькій області. Тому за рік м"ясо подешевшало на 3,8%.
Напередодні Великодня на столичних ринках кілограм свинячого стегна чи лопатки продавали по 24–26 грн. 2006-го це коштувало 30 грн. Найнижчі ціни на Полтавщині та Прикарпатті. Там свинину продають по 10–12 грн.
Вартість м"яса на ринках, грн/кг
Місто | Свинина | Яловичина |
Вінниця | 20 | 22,5 |
Донецьк | 26 | 24 |
Київ | 21 | 23 |
Луцьк | 17 | 14 |
Львів | 14 | 23 |
Полтава | 12 | 23 |
Рівне | 20 | 23 |
Тернопіль | 21 | 22 |
Ужгород | 25 | 25 |
Черкаси | 27 | 18 |
Чернівці | 14 | 15 |
Суми | 14 | 20 |
Коментарі