вівторок, 16 вересня 2008 19:14

За здохлу корову страховики дали 4 тисячі гривень

Півтора місяця тому у Володимира та Ольги Голуб, жителів села Веселий Хутір Чорнобаївського району Черкащини, здохла корова.

— Наша Мазуха розтелилася й того ж дня злягла. Нічого не їла. Ми визвали ветеринара. Він сказав, що, мабуть, під час отелу в неї розриви сталися. На другий день прийшов укол зробити, а вона вже пропала, — розповідає 60-річна Ольга Голуб. — Корова молода, а молока давала понад 30 літрів у день. Якби знаття, що пропаде, дорізали б.

Подружжя — пенсіонери. Тримають ще двох корів. Молоко здають заготівельникам.

Худоба Голубів застрахована в компанії "Провідна". Того ж вечора вони зателефонували страховикові.

— Ми 25 років своїх корів страхуємо, — пояснює Володимир Голуб, 72 роки. — Кожен рік платили за корову по 160 гривень. Зате знали: раптом здохне — отримаємо свої гроші.

Господарі викликали ветеринара. Він зробив розтин. Причина загибелі: травматичний ретикулоперикардит — розрив внутрішніх органів.

— У неї в шлунку були цвяхи чи шматки ланцюга. Мабуть, заковтнула на пасовищі. На родах тужилася, от кишки й порвало, — припускає жінка.

Наступного ранку на виклик приїхав директор районного відділення страхової компанії. Склав страховий акт: коли й від чого здохла тварина. Розпитав, як це сталося. Потім розказав, які документи потрібні, щоб отримати відшкодування.

Страховка не покриває інфекційні хвороби. Треба робити щеплення

— Ветеринарний паспорт у нас був, — розповідає господар. — У сільраді ми взяли довідку, що вивезли корову в яму для падла. За день відвезли документи в район.

За тиждень страхова компанія переказала на рахунок селян 4 тис. грн.

На страхування приймають здорових тварин із ветеринарним паспортом, говорить директор Чорнобаївського відділення компанії "Провідна" Микола Чорногор, 28 років. Його видає ветлікарня. Договір передбачає відшкодування збитків від пожежі, стихійного лиха, нещасних випадків, крадіжки та хвороб. Тварину страхують обов"язково із хатою та будовами у дворі — хлівом, льохом.

— Найчастіше їх оцінюють у мінімальну суму, 3 тисячі гривень. Саму ж корову оцінюють у повну вартість, — каже директор. — Сьогодні це 5–7 тисяч гривень.

Володимир Голуб страхував свою корову на 4 тис. грн. За хлів і тварину щороку платив 160 грн внеску.

Якщо корову дорізають, страховики виплачують різницю між страховкою та коштами, отриманими за здане м"ясо.

— Іноді власники домовляються із заготівельниками, — зауважує Чорногор. — Щоб отримати більше відшкодування за корову, приносять страховикам занижений рахунок за м"ясо. Ми перевіряємо.

На інфекційні захворювання — лейкоз, туберкульоз і бруцельоз — страховка не поширюється. Бо потрібно робити щеплення. Прищеплені тварини не хворіють, додає чоловік.

Які компанії страхують худобу

Гарантія     тел. (044)581 05 55
Кредо-класик     тел. 8 800 500 99 30*
Оранта     тел. 8 800 500 50 50*
Провідна     тел. (044)492 18 18
ТАС     тел. (044) 537 37 40
Універсальна    тел. 8 800 500 38 10*

*дзвінки безплатні зі стаціонарних телефонів України

Зараз ви читаєте новину «За здохлу корову страховики дали 4 тисячі гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі