У столичному ресторані "Л"амур", що на вул. Набережно-Хрещатицькій, подають жаб"ячі стегенця. Їх обсмажують під ананасовим соусом із травами. 70-грамова порція коштує 75 гривень.
— У Києві порція цього делікатесу коштує — від 90 до 120 гривень, — запевняє адміністраторка. — Лапки також готують у сметані або маринаді. Ще нанизують на дерев"яні шпички, як люля-кебаб, і пропікають.
Жаб готують жителі села Тур"ї Ремети Перечинського району на Закарпатті. Кволих після зимової сплячки плазунів ловлять напровесні. Очищені жаб"ячі стегенця везуть до Ужгорода. Тамтешні ресторатори закуповують їх по 100 грн за кіло. Порція стегенець у них коштує від 30 грн. Столичні ресторани закуповують жаб"ячі делікатеси за кордоном. Тому й страви дорожчі.
В Україні заохочують вирощування жаб. У Донецькій області це вважають пріоритетним видом економічної діяльності. Фермерам відстрочують сплату податків або й звільняють від них на два роки.
Валентина Лавренова, яка живе в селі Стара Некрасівка Ізмаїльського району на Одещині, жаб вирощує у трьох ставках. Викопала їх біля своєї агросадиби "Бессарабське подвір"я".
— На зиму вкинули у воду десяток ставкових жаб, а у травні вичерпували їх відрами, — запевняє фермерка. — Годуємо мальками риб. Їдять хліб і комах — довгоносиків, мурах, мух.
До агросадиби Валентини Лавренової приїздять німці, французи й італійці. Порція із семи жаб"ячих стегенець коштує 25–30 грн.
Коментарі
2