11-річний Володимир-Леон Грицак з Івано-Франківська понад рік виготовляє натуральні соуси до м'яса. Готує на замовлення і продає на місцевих фестивалях. До бізнесу залучив друга Дениса Данчука, 11 років. Хлопець допомагає продавати продукцію.
— Маємо два види соусів — кисло-солодкий "Швілішвілі ткемалі" з аличі та класичний для барбекю. Продукт продаємо у трьох розфасовках. 200-грамова баночка коштує 40 гривень, 280 грамів — 60, а 350-грамова — 80 гривень, — розповідає Володимир-Леон Грицак.
Особливість наших соусів — вони натуральні. До складу входять алича, помідори, цибуля, часник, сіль, олія і спеції. Аличу збираємо самі в екологічних районах. А все решта закуповуємо.
Якість соусу контролює батько. Першими дегустаторами й покупцями були родичі й татові друзі-футболісти. Коли вся футбольна команда почала регулярно замовляти мій соус, я зрозумів — пора розширюватися і виходити на люди. Продаю свій товар на фестивалях. Уперше заробив 1000 гривень весною на фестивалі "Еко стайл". У травні на святі ковалів ми з Деном за півдня продали 16 баночок. Щоб їх приготувати, довелося начистити з татом 95 цибулин і 125 зубчиків часнику. Весь прибуток вкладаємо у розвиток справи. Поки що роблю незначну націнку, адже мій бізнес — на стадії стартапу. Моя мама — бухгалтер. Вона мені пояснила процес ціноутворення, і тепер веду свою бухгалтерію. З батьками шукаю вигідних постачальників. На це витрачаємо багато часу. Адже зекономлю на собівартості, значить більше зароблю. І ціна буде привабливіша. Хочу продавати свої соуси в ресторани. Закінчив кулінарну школу, постійно читаю літературу з підприємництва, відвідую бізнес-школу для підлітків.
Коментарі