середа, 03 листопада 2010 21:48

За опалення Віктор Куля платить удвічі менше за сусідів

Автор: фото: Володимир МУКАН
  В’ячеслав Турчак продає німецькі сонячні батареї ”Віссман”
В’ячеслав Турчак продає німецькі сонячні батареї ”Віссман”

У своїй новій квартирі біля столичного Політехнічного інституту Віктор Куля, 70 років, встановив електронні лічильники на опалення та гарячу воду.

— Температура батарей нижче норми на 10–15 градусів. А гаряча вода з крана буває 30–40 градусів. Звичайний тариф цього не враховує. Споживання води оплачують у кубометрах. А електронний лічильник рахує тепло в кілокалоріях. Виходить у два рази дешевше.

Електронні лічильники обліку води ЛВ-4Т-15 РЕ виготовляє підприємство "Харківські теплові мережі". Коштують 800 грн.

За повним тарифом обліковують лише воду, гарячішу за 50°С. За воду +45...49°С плата зменшується на 10%. Якщо +40...44°С, на 30%.

Воду з температурою нижче +40°С пристрій не обліковує. Одночасно рахує і холодну воду.

Теплолічильники для батарей бувають механічні та ультразвукові. Перші — дешевші. Але вони обліковують лише кількість прокачаної води. Зате ультразвукові прилади вимірюють кількість спожитої теплової енергії.

— Неможливо переконати жек знизити суми в платіжках, бо батареї холодні, — розповідає Андрій Польчин, 32 роки, інженер фірми "Антап Україна". Вона продає вимірювальні прилади. — А з електронним лічильником зайвого не здеруть. Буває і так, що на вулиці тепло, а батереї розпечені. В квартирі задуха. Треба відкривати вікна. А з лічильником вимикаєте батарею і не платите зайвого.

Швейцарський ультразвуковий теплолічильник "Суперкал" коштує 2835 грн. Живиться від батарейки. Її вистачає на вісім років.

Сусіди Віктора Кулі з такою самою площею квартири торік платили 1223 грн у місяць. А Куля, встановивши прилади обліку тепла, — 598,4 грн. Переобладнання окупилося за одну зиму.


Кіловат електрики вночі коштує 10 копійок


Директор компанії "Укрполенергія" Анатолій Разводовський, 49 років, радить установити багатотарифні лічильники електроенергії.

У денний час вони рахують спожиту електрику за чинним тарифом — 24,36 коп. за 1 кВт/год. У вечірні та ранкові години пікового навантаження — в півторакратному розмірі. Зате після опівночі і до ранку 1 кВт коштує 9,7 коп. Це вигідно для будинків з електричним опаленням. Уночі запускають і пральну машину, водонагрівач.

— Навіть у квартирах без електричного опалення такі лічильники заощадять вам до 25 процентів витрат на оплату електрики.

Вартість трифазного багатотарифного лічильника на 10 ампер — 1950 грн.


Як поставити електронний лічильник


Електронні лічильники дозволені Постановою Кабінету Міністрів №630 від 21 липня 2005 року.

Щоб перейти від нормативного нарахування за центральне опалення до нарахування за показами лічильника, треба подати заяву до балансоутримувача будинку — жеку, житлового кооперативу чи об'єднання співвласників будинку про постановку теплолічильника на абонентський облік. Комунальники не мають права відмовити.

Потім слід замовити проект обладнання квартири лічильниками. Зазвичай їх виконують спеціалізовані фірми з монтажу лічильників. Документація коштує 200–220 грн.

Зараз ви читаєте новину «За опалення Віктор Куля платить удвічі менше за сусідів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі