пʼятниця, 30 вересня 2011 07:00

Вуличних міняйл побільшало вдвічі

Автор: фото: андрій шматов
  Касирка пункту обміну валюти на столичній вулиці Богдана Хмельницького виставляє курс продажу вранці 29 вересня. Після запровадження обміну за паспортом долар на продаж подорожчав на вісім копійок
Касирка пункту обміну валюти на столичній вулиці Богдана Хмельницького виставляє курс продажу вранці 29 вересня. Після запровадження обміну за паспортом долар на продаж подорожчав на вісім копійок

Поміняти гривні на долари та євро із 23 вересня можна лише за паспортом. В уряді та Національному банку таке рішення пояснюють боротьбою з відмиванням грошей.

Минулої середи просимо продати $20 в обміннику на просп. Шевченка у Львові. $1 тут коштує 8,07 грн.

— Паспорт у вас є? — питає касирка років 45 у білому светрі.

— Ні. Але маю водійські права.

— Тільки паспорт. Більше нічого не підходить. Ні водійські, ні студентські.

За 100 м знаходиться "Петрокомерц банк". Там погоджуються оформити обмін за паспортом знайомої. Працівниця несе його на другий поверх, робить ксерокопію. Просить написати на ній "З оригіналом вірно" і поставити підпис.

Володимир Ощіпко, 52 роки, приїхав до Львова із райцентру Самбір. Обмінює $250 на гривні у валютних міняйл біля Краківського ринку. Ті стоять уздовж тротуару. Дають 8 грн за $1.

— Дочка в інституті вчиться, живе в гуртожитку. Там треба меблі ремонтувати. Пішов на базар шурупи, гайки купити. Треба поміняти долари на гривні. Я все в доларах тримаю. В банку не приймають, бо паспорт удома забув. Добре, що бариги є. Рятують людей.— Якщо такі вже проблеми, знайдіть алкоголіка з паспортом. Оформіть покупку за ним, а дядьку дасте на пляшку. Хай постоїть разом із вами, переконається, що ви на його паспорт ніяких кредитів не візьмете, — радить касирка відділення "Приватбанку" в місті Умань Черкаської області.

Біля ринку Урожай у центрі Вінниці місяць тому чергували четверо-п'ятеро вуличних міняйл валюти. Тепер стоять з десяток.

— Нацбанк нам відкрив халяву, — каже 36-річний Олександр, один із міняйл. — За півдня сьогодні продав більш як 2 тисячі доларів і 500 євро. Беруть крупні купюри. Люди побігли до нас, бо не хочуть світити документи. Хтозна нащо вони банкам. Вичислять, що кожен місяць міняєте величеньку суму і — з перевірочкою до вас.

На вулиці долар продають по 8,10 грн, євро — по 11,10. У банках курс продажу на 5-6 коп. нижчий.

 

Нацбанк збирає дані про громадян

Під час обміну валюти касири роблять копії паспорта. Якщо сторінки, підписані власником, потраплять до шахраїв, на людину можуть оформити фіктивний кредит. "Газета по-українськи" звернулася по роз'яснення до Національного та комерційних банків.

— Від Нацбанку ще не надходило жодних письмових інструкцій. Все усно. На камеру прем'єр та голова НБУ кажуть одне, а банкам — інше. З телевізора чути, що невеликі суми можна купити без паспорта. Але банкам чітка вказівка: навіть 1 долар чи євро продавати лише з документами, — розповідає керівник департаменту комерційного банку. Просить не називати установу та прізвище. — Наш фахівець недавно дав інтерв'ю. Доволі різко висловився. Того ж дня нашому голові правління подзвонили з Нацбанку.

Зараз нас примушують збирати якомога більше даних про клієнта. Він має заповнити анкету — чи оформляє кредит, чи відкриває простий рахунок. Записуємо, скільки в нього та його родини нерухомості, землі, машин, яка зарплата. Усі ці дані одразу йдуть у електронний реєстр Нацбанку. Хочуть знати доходи громадян.

 

Роз'яснять по телефону

Національний банк роз'яснив новий порядок обмінних операцій 28 вересня, через п'ять днів після його запровадження.

Для обміну суми до 50 тис. грн треба подати паспорт громадянина України чи закордонний. У банку роблять ксерокопію лише першої сторінки. Дані про обмінну операцію касир вносить у реєстр.

Від 50 до 150 тис. грн поміняють за наявності паспорта та ідентифікаційного коду. У банку мають зробити також копії сторінок, де вказано місце видачі паспорта і місце реєстрації.

Іноземцям гривню на валюту поміняють за паспортом. Також вони мають надати документ, що підтвердить походження суми в гривні. Для обміну валюти на гривні досить самого паспорта.

Детальні роз'яснення про обмін валюти Національний банк надає за телефонами (044) 253 22 42, (044) 230 18 63.

 

Зараз ви читаєте новину «Вуличних міняйл побільшало вдвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі