середа, 14 листопада 2007 17:45

Внесками в Пенсійний фонд можна збільшити стаж

  У столичний готель ”Русь” екс-президент України Леонід Кучма прийшов на презентацію книги ”Выборы и вилы” загиблого лідера партії ”Нова демократія” Євгена Кушнарьова. Нині Кучма — пенсіонер. У минулому він також був депутатом Верховної Ради України. Тому
У столичний готель ”Русь” екс-президент України Леонід Кучма прийшов на презентацію книги ”Выборы и вилы” загиблого лідера партії ”Нова демократія” Євгена Кушнарьова. Нині Кучма — пенсіонер. У минулому він також був депутатом Верховної Ради України. Тому

Працівники, які отримують зарплату в "конверті", теж можуть забезпечити собі пенсію за віком, переконує керівник головного управління Пенсійного фонду в Черкаській області Володимир Багрійчук, 58 років. Для цього треба оформити рахунок і сплачувати пенсійні внески.

— Із 2004 року це може робити кожен громадянин віком від 16 років або замість нього — родичі, — каже Багрійчук. — Вносити треба 33,2 проценти від мінімальної зарплати, тобто 153 гривні. Не більше й не менше.

Багато людей нині працевлаштовуються без офіційного оформлення, пояснює Багрійчук. Тоді такий термін не входить у загальний трудовий стаж. Однак за ці роки можна зробити внески в Пенсійний фонд самостійно, починаючи з 1 січня 2004 року. Це особливо вигідно тим, кому для виходу на пенсію не вистачає року-двох стажу.

— Багато людей оформилися приватними підприємцями, сплачують єдиний податок — 200 гривень, — веде далі Багрійчук. — Щоб не залишитися без фінансового забезпечення на старість, вони теж можуть вносити оплату у фонд. Ці роки так само зараховуватимуть у їхній стаж.

Оформитися можна в райсоцзабезі за місцем  реєстраціі. Треба написати заяву й підписати договір терміном не менш як рік. Його можна продовжити. Заявникові відкривають особовий рахунок.

Пенсіонерові, який їде за кордон на постійне проживання й уже оформив документи на виїзд, пенсію виплатять одразу за півроку. У тому самому розмірі, як і в Україні. Для нарахування теж треба написати заяву до райсоцзабезу і здати пенсійне посвідчення.

Щомісяця треба платити 153 гривні

— Люди, які виїздять до Польщі, країн Балтії та СНД, можуть отримувати пенсію там. Україна уклала з цими державами угоди, — говорить Багрійчук. — Заробітчанин може оформити на іншу особу доручення на отримання пенсії. Щороку доручення треба поновлювати особисто, в Україні.

Пенсію зручно одержувати на банківську платіжну картку. За словами керівника управління Пенсійного фонду, на Черкащині так роблять понад 40% осіб. Гроші з картки можна зняти в банкоматі в будь-якому місті. На залишок нараховують до 5–16% річних.





Хто отримує найвищі виплати за віком

Пенсії понад 10 тис. грн отримують менш як 1 тис. осіб. Більшість із них — народні депутати, повідомили в Пенсійному фонді України. Зокрема, найвищі пенсії отримують:

колишні судді Верховного суду України — до 40 тис. грн

керівний склад Генпрокуратури — до 20 тис. грн

депутати Верховної Ради України — 16–20 тис. грн

колишні міністри — 12–16 тис. грн

колишні полковники МВС — 4 тис. грн

Оприлюднювати вичерпні дані про пенсії колишніх високопосадовців не дозволяють закони "Про статус суддів", "Про прокуратуру" та "Про державну службу".

Зараз ви читаєте новину «Внесками в Пенсійний фонд можна збільшити стаж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі