четвер, 28 лютого 2008 17:53

Виплати буде припинено 25 грудня

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Голова правління Ощадбанку Анатолій Гулей: ”На одного працівника сільської ощадкаси припадає три–п’ять тисяч вкладників”
Голова правління Ощадбанку Анатолій Гулей: ”На одного працівника сільської ощадкаси припадає три–п’ять тисяч вкладників”

1 лютого "ГПУ" надрукувала анкету-опитування з проханням повідомити про хід виплат компенсацій за знеціненими вкладами. У редакцію надійшло понад 100 листів. На питання читачів відповідає голова правління Ощадбанку Анатолій Гулей, 40 років.

Цього місяця компенсації за вкладами почала виплачувати "Укрпошта". То може варто зачекати, поки 1000 гривень принесе листоноша?

— Станом на 27 лютого поштарі доставили компенсації 20 тисячам вкладників, на 17,6 мільйона гривень. Ще 14 мільйонів видадуть найближчим часом. Доставка готівки вимагає посиленої безпеки. Тому "Укрпошта" нині обслуговує соціально незахищених громадян — інвалідів, лежачих хворих, мешканців інтернатів для літніх людей.

Микола Перчинський із Миколаївської області має дві книжки: на одній залишилося 750 карбованців, на другій — 3 тисячі. Йому видали компенсацію 750 гривень. Чому не тисячу, питає він.

— Перше списання відбувається за ощадкнижкою з меншою сумою. Тому чоловік і отримав 750 гривень. Різницю, ще 250 гривень, треба списати по другій книжці. Вкладник має звернутися в те відділення, яке видало ощадкнижку і завело облікову картку. Щоб видати гроші, нам треба отримати підтвердження, що на рахунку є зазначена сума. В іншому відділенні ми цього підтвердити не можемо. Це така технологічна норма. Там вкладник і отримає решту.

Читачка з села Михайлики Шишацького району Полтавської області 58-річна Євдокія Вернигора та ще троє членів її сім"ї досі не отримали компенсації. Жінка має гематому печінки. Потрібна операція. Чи можна отримати гроші поза чергою, виділити більшу суму?

— Є постанова Кабінету Міністрів про порядок та розмір виплати. Читачка може отримати компенсацію лише у встановленому порядку — після оформлення заяви-доручення у відділенні Ощадбанку або через відділення "Укрпошти". Інший порядок стане можливим лише після того, як Кабмін прийме відповідні постанови.

Кілька наших читачів зареєструвалися, але досі не змогли отримати компенсацію.

— Треба особисто переконатись, що вас точно внесено до реєстру. Тобто їй уже зараховано компенсацію. Тоді треба прийти у місцеве або районне відділення Ощадбанку і забрати гроші.

У перші дні реєстрації люди часто оформляли заяву-доручення на кожну ощадкнижку. Розраховували отримати по тисячі гривень на кожну. Правила незмінні: одна особа — одна компенсаційна виплата.

Друга порада — виправити помилки при оформленні заяви-доручення. Бо якщо ідентифікаційний код записаний навіть із однією помилкою, людина кошти не отримає. Вкладникові ця помилка здається несуттєвою. А ми не можемо видати гроші.

Вкладників ми просимо вказувати в заявах-дорученнях свої телефони. Наші ревізори, які працюють при районних відділеннях Ощадбанку, подзвонять вкладникам і виправлять помилки.

Із села Воютичі Самбірського району Львівської області написали 12 читачів. Скаржаться, що зникли зі списків зареєстрованих.

— Зникнути з реєстру неможливо. Це, скоріш за все, зумовлено помилками при заповненні заяви-доручення. Цим вкладникам треба підійти в ощадкасу й уточнити долю своїх заяв.

Ми покладаємося на допомогу голів сільрад

Якщо протягом тижня ви не знайшли себе в реєстрі, напишіть заяву на керівника відділення Ощадбанку. Або подзвоніть на нашу "гарячу лінію". Ревізори зв"яжуться з вами і виправлять помилку. Після цього вам зарахують компенсацію.

38 читачів скаржаться, що сільські ощадкаси досі не почали виплачувати компенсації.

— Треба уточнити, про які саме села йдеться. Поясню ситуацію. На 1 січня 1992 року в нас була мережа 20 тисяч відділень. Нині залишилося шість тисяч. На одного працівника сільської ощадкаси припадає три–п"ять тисяч вкладників. Пропускна спроможність мала. Багато сільських жителів їхали у свій райцентр і там реєструвалися. Не чекали, доки ми приїдемо в їхнє село.

В організації виплат ми покладаємося на допомогу голів сільрад. Вони повинні були виділити помічників. Банк організував для них навчання на рівні районів. Сільради можуть надати приміщення, де ці помічники допомагали б оформляти заяви людям.

Там, де є підтримка голови, виплата компенсацій іде добре. Ми організовуємо виїзну бригаду з трьох осіб. На інкасаторській машині вони приїздять у село, роблять виплату. Є активні голови сільрад і, на жаль, є байдужі.

На рівні міста, району таких проблем немає.

— Виплати буде припинено 25 грудня 2008 року, — нагадує Анатолій Гулей. — В останні дні з отриманням буде такий же ажіотаж, як у січні з реєстрацією. Тому просимо вкладників приходити по свої гроші тепер, не відкладати на потім.

Після того, як людину внесли до реєстру, вона може отримати гроші в будь-якому відділенні Ощадбанку свого міста або району.

Цього тижня Анатолій Гулей здійснює інспекційну поїздку п"ятьма областями. Увагу звертатиме на хід виплат на селі.

Станом на 27 лютого 3,1 млн вкладникам зараховано компенсації на суму $569,8 млн.

Зараз ви читаєте новину «Виплати буде припинено 25 грудня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі