понеділок, 23 квітня 2007 14:57

Винуватцям аварії страховики відмовлять у відшкодуванні

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Страховий комісар Андрій Довгаль (у центрі) з’ясовує обставини зіткнення ”Ікаруса” і легковика ”Субару Форестер” на столичному бульварі  Дружби Народів
Страховий комісар Андрій Довгаль (у центрі) з’ясовує обставини зіткнення ”Ікаруса” і легковика ”Субару Форестер” на столичному бульварі Дружби Народів

"Фольксваґен" 31-річного киянина Андрія підрізало інше авто. Уникаючи зіткнення, чоловік зачепив стовп. У результаті розбив праву фару й погнув крило. "Добре, що машина застрахована  "КАСКО", думав Андрій.

Аварія сталася о першій дня. Чоловік викликав ДАІ та представника страхової компанії. Міліція прибула за дві години, а страховий комісар — надвечір. Зробили заміри і склали протокол. Машину Андрій обслуговує на фірмовій СТО. Після огляду виставили рахунок. Але страховики з сумою не погодилися. І запропонували ремонтувати автівку на іншій техстанції. Бо там дешевше.

— Натякнули: "Або ремонтуй, де хочеш, власним коштом, або приставай на наші умови", — згадує Андрій. — Я погодився. Але якість ремонту — на трієчку з мінусом.

Якщо аварія сталася внаслідок порушення правил дорожнього руху, збитки можуть не компенсувати. А водії, застрахувавши авто від усіх можливих пригод (такий різновид автострахування називають "повним КАСКО"), легковажать: їздять на червоне або перетинають подвійну осьову смугу. Можуть перевищити швидкість на 20 км/год. вище дозволеної, розповідають страховики.

— Якщо дорожньо-транспортну пригоду скоїли в стані алкогольного чи наркотичного сп"яніння, збитки так само не відшкодовуємо, — підтверджує провідний спеціаліст страхової компанії "Універсальна" Геннадій Буря, 58 років. — Але факт сп"яніння має підтвердити експертиза.

За аварію на 2,5 тисячі внаслідок перевищення швидкості відшкодують 500 гривень

Збитки від аварії внаслідок перевищення швидкості частково компенсують поодинокі страхові компанії. При цьому збільшать до 5% франшизу — частину збитків, яку в разі аварії власник авто сплачує самостійно. В середньому франшиза становить 2% від вартості автомобіля. Це зазначають в угоді. Приміром, машина вартістю 100 тис. грн потрапить у ДТП, а збитки застрахованого авто оцінять у 2,5 тис. грн. Тоді страхова компанія виплатить водієві 500 грн. Невідшкодована решта — це франшиза.

У виплаті відмовлять, і якщо машиною керували без водійського посвідчення, довіреності чи без відповідної категорії. За надання неправдивої інформації угоду розірвуть.

— На місце пригоди виїжджає страховий комісар, вивчає обставини аварії, — пояснює спеціаліст страхової компанії "Універсальна" Олексій Бірюков, 23 роки. — Він з"ясує причину та мету неправдивого повідомлення. Якщо водій намагався добитися зменшення франшизи, у відшкодуванні збитків страховик відмовить. Якщо ж застрахована за "повним КАСКО" машина зачепила іншу, то діятиме поліс обов"язкового страхування цивільно-правової відповідальності власника транспортного засобу перед третіми особами. Його повинні мати всі власники авто.

Страховики "забувають" розповісти клієнтам про умови невиплати компенсації. Розпитати про них має сам водій. Зазвичай страхові компанії не беруться страхувати машину, якщо її залишають після опівночі біля під"їзду без охорони. Втім, за програмою "повне КАСКО" з нульовою франшизою, страхову виплату за пошкодження чи викрадення машини гарантують. Для авто вартістю 50 тис. грн оформити поліс КАСКО з франшизою понад 1% коштує 4,5 тис. грн на рік, а за нульову франшизу треба заплатити близько 6 тис. грн.

ДАI викликають на пошкодження в гаражі

Буває, порив вітру штовхає гаражні ворота саме тоді, коли машина заїжджає до гаража. Якщо авто застраховане, треба викликати представника ДАІ, щоб запротоколювати факт.
Збитки до 2 тис. грн компенсують одразу. Якщо ушкодження серйозніші, без акту ДАІ страховики утримають із відшкодування 13% податку. Роблять це на вимогу податківців.
Викликати представників дорожньо-патрульної служби краще на будь-яку пригоду. Зіткнулися машини чи наїхали на стовп, ДАІ має зафіксувати пригоду. Тоді буде легше домогтися виплати компенсації.

Зараз ви читаєте новину «Винуватцям аварії страховики відмовлять у відшкодуванні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі