вівторок, 21 травня 2019 07:45

Від кризи врятувала швейна машинка

— Найвигідніше моє вкладення грошей — трактор. Купив його 1993 року за 54 тисячі карбованців по блату з колгоспу, — розповідає Микола Соколан, 59 років, із села Тарасівка Чорнобаївського району Черкащини.

— Останні роки доходу великого він не дає. Іноді працюю по годині-дві на день. А були часи, коли отримував хороші гроші. Підробляв у сезон, потім жив півроку на ті гроші. Зараз ціни на пальне і деталі зросли. Наприклад, акумулятор коштує близько 3 тисяч, стартер — 2500. А ще часто міняю гідравліку і навісне обладнання, бо на городах працювати складніше. Раніше трактор мене виручав. А зараз солярка коштує 30 гривень за літр. До половини заробітку іде на паливо. За сотку городу беру 30 гривень, за один раз отримую 500–1000.

— Мені покупка швейної машини врятувала життя, — каже 59-річна Олена Єлейник із Черкас.

— У середині 90-х потрапила під скорочення. Працювала в науково-дослідницькому Інституті пластмаси. Тоді ж розлучилася з чоловіком. Один син закінчував школу, інший до школи йшов. Кума працювала швачкою. Якось прийшла в гості і сказала, що звільнилася з роботи. За день отримує більше, ніж раніше за місяць. Почала мене вчити шити. Додатково я закінчила курси закрійників. Купила вживану швейну машину. Зараз маю їх п'ять.

Тоді такий проміжок часу був, коли у людей були гроші. А товарів не вистачало. Шила куртки. Мені приносили величезні тюки тканини, забирали готову продукцію. Пізніше сама продавала одяг на базарі. Потім син Саша в поліцію пішов працювати. Якось приходить, каже: "Мам, поший мені форму". Я пошила — сподобалося. Стали до мене його колеги звертатися, працівники СБУ.

Зараз ви читаєте новину «Від кризи врятувала швейна машинка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі