вівторок, 25 квітня 2017 06:36

Важливіше контролювати витрати, а не прагнути заробити більше

Автор: ФОТО З САЙТА www.facebook.com/Lyubomyr Ostapiv
  Автор книжки ”Любов і бюджет” Любомир Остапів: ”Якщо маєте заощадження до 200 тисяч гривень, покладіть на депозит. Так захистите гроші від інфляції”
Автор книжки ”Любов і бюджет” Любомир Остапів: ”Якщо маєте заощадження до 200 тисяч гривень, покладіть на депозит. Так захистите гроші від інфляції”

— Разом із дружиною за два роки та три місяці за власною методикою змогли зібрати мільйон гривень і купили житло в передмісті Києва, — розповідає фінансовий директор кількох ІТ-компаній 34-річний Любомир Остапів. Написав книжку "Любов і бюджет", де вчить сім'ї заощаджувати, планувати витрати.

Чому треба вміти планувати сімейний бюджет?

— Фінансові труднощі — причина розлучень номер один. Сімейні фінанси, на відміну від особистих, складніші. Треба вміти домовлятися, формувати спільні цілі. Спілкувався з багатьма парами. Двоє з трьох хочуть мати запас грошей на три місяці, в сім'ях з дітьми — на півроку.

Є цілі, які збігаються у чоловіків і ­жінок: забезпечена старість, ­освіта дітей. Є унікальні — хтось хоче яхту, навколо­світню подорож, відкрити ­бізнес. Щоб їх досягти, треба мати ­елементарні навички заощаджу­вати.

Що важливіше — вміти заробляти, зберігати чи витрачати?

— Люди, які заробляють 7 тисяч гривень і живуть в орендованій столичній квартирі, скільки б не економили — не допоможе. Зарплата 10 тисяч гривень у столиці — це вже сума, з якої можна робити заощадження.

Великі заробітки не означають, що зможете заощаджувати. Є така проблема — "щурячі перегони". Збільшуються заробітки і відповідно ростуть потреби, витрати. Людина вже хоче не однокімнатну, а двокімнатну квартиру. Замість "Део Ланоса" — "Ніссан". Тому на певному етапі важливіше контролювати витрати, а не прагнути заробити більше.

Яке найбільше зло для сімейного бюджету?

— Найбільше зло — брехня. Коли один із подружжя витрачає певну суму і приховує це. Наприклад, може програти в азартні ігри. Буває навпаки — люди надто захоплю­ються процесом планування, розподілу грошей. Забувають, для чого вони це роблять. Якщо загнати себе в дику економію і втратити радість до життя, може навіть сім'я зруйнуватися.

Ще одна помилка, коли люди записують доходи та витрати, але не аналізують. Минає місяць-два, результатів не отримують і кидають.

Як навчитися заощаджувати?

— Універсальна порада — навчіться спочатку заощаджувати 10 відсотків від свого доходу. Потім можна буде планувати, як придбати житло чи автомобіль. Цілі можуть бути короткострокові — до року. Середньострокові — рік-п'ять, та довгострокові — від п'яти років.

Де зберігати гроші?

— Якщо зберігаєте готівку вдома — це можна порівняти з маленькою бомбою в квартирі. Помешкання можуть пограбувати або трапиться пожежа. Краще орендувати сейф у банку. Не тільки українському. Може бути і в польському чи чеському. Тарифи не сильно відрізняються. Але цей спосіб для консервативних людей, які хочуть мати запас готівки на випадок екстремальної ситуації.

Якщо маєте заощадження до 200 тисяч гривень, покладіть на депозит. Так захистите гроші від інфляції. Можна обирати державні банки. Чотири—п'ять відсотків у доларах, 16‑17 відсотків у гривнях — нормальні ставки для короткострокових вкладів.

Більш ризикований варіант — інвестиції в малий і середній бізнес. Наприклад, позичити гроші під відсотки другові, брату. Це діє в усьому світі, у нас теж. Але треба пам'ятати, що людина може обдурити або бізнес у неї не піде.

Чим відрізняється сімейний бюджет українців від жителів інших країн?

— У нас бідна країна. Українець витрачає на продукти до 40 відсотків зароблених грошей. Європеєць — 10–20. Ще у нас багато витрачають на одяг. Але за кордоном більше йде на освіту та медицину.

На Заході багато фінансових інструмен­тів для лінивих. Там можна автоматично зі свого рахунку сплачувати внески у приватний пенсійний фонд. І через 30 років або раніше мати солідні заощадження на старість.

Зараз ви читаєте новину «Важливіше контролювати витрати, а не прагнути заробити більше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі