вівторок, 03 лютого 2009 18:25

Василь Школьний тримає курей яєчних порід

Автор: фото: Олена ВАЛЬЧУК
  Узимку Василь Школьний тримає курей у теплиці. У ній світло і тепліше, ніж надворі. Кури краще несуться
Узимку Василь Школьний тримає курей у теплиці. У ній світло і тепліше, ніж надворі. Кури краще несуться

57-річний Василь Школьний із села Іванковичі, що у Васильківському районі Київщини, тримає курей яєчних порід. Купив на птахофабриці по 13 грн. Узимку виділив для них скляну теплицю.

— У ній вирощуємо огірки й помідори, а зараз тримаємо кури, — господар бере в руки курку. — Ти ж моя гарнесенька! Зараз у мене 57 курочок і три півники. Півнів тримаю для душевного комфорту курей. Сам я пасічник. Але бджоли зараз у зимівнику. От я й завів курочок. Чого без діла сидіти?

Випускає птицю гуляти на подвір"я. Ночують несучки у свинарнику. В стійлі Василь тримає кабана.

— Це мій Пацько, іди й собі погуляй, — випускає кабанчика.

Той швидко вибігає надвір, обнюхує курячий корм.

— Від поросяти багато тепла. Кури не мерзнуть і непогано несуться, — пояснює Школьний. — Я ще й утеплив стіни пінопластом, лампочки вмикаю. Коли тепло і світло, курка несеться краще.

Годує птицю чотири рази на день. Комбікорм для несучок закуповує в райцентрі, на підприємстві "Васильківмлин", по 1,3 грн за кг.

— Ще даю варену картоплю, пшеничну висівку з кукурудзяною дертю.  Щодня тру їм яблука, буряки, часто — гарбузи. Капаю трішки яблучного оцту, все це розмішую. Макуху теж добре їдять, у ній багато вітаміну Е. У раціоні має бути багато вітамінів та мікроелементів. Основна добавка — це січка з конюшини та кропиви. Вона добре підвищує несучість. Я їх літом кошу і сушу. А взимку розмочую курям.

Після линьки кури щодня несуть 10–15 яєць. Ближче до весни даватимуть до чотирьох десятків. Витрати та доходи чоловік записує у зошит.

— Уже зараз мої затрати покриваються, — запевняє. — Оце питав, почому домашні яйця на базарі. За десяток 10–15 гривень. За день мої курочки несуть яєць на 10–20 гривень, а корму з"їдають на 7 гривень. Наприкінці лютого щодня матиму дохід не менше 40 гривень. Возитиму яйця на базар, — розказує чоловік.

За місяць Василь зароблятиме до 2 тис. грн. Тоді витрати на придбання курей окупляться за місяць.

Породиста курка несе 320 яєць на рік

Птахофабрики розводять яєчних курей таких порід: ломманн-браун, боманн-вайт, іза-браун, іза-вайт, хай-лайн, шевер, тетра-СЛ, хайсекс коричневий, хайсекс білий, декалб. Кожна курка несе 280–320 штук яєць на рік. У домашніх курниках варто тримати рябих і темних курей. Вони стійкіші до холоду та спеки. Птахофабрики продають курей річного віку.

Зараз ви читаєте новину «Василь Школьний тримає курей яєчних порід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі