четвер, 29 липня 2021 00:01

Вартість кавунів залежатиме від експорту

Автор: Олена ЛУЦЕНКО
  Кавуни на базарах продають від 15 гривень за кілограм. Переважно торгують продукцією з Херсонщини. Продавці кажуть, ціна буде змінюватися щодня
Кавуни на базарах продають від 15 гривень за кілограм. Переважно торгують продукцією з Херсонщини. Продавці кажуть, ціна буде змінюватися щодня

На ринках і в супермаркетах почали масово торгувати кавунами. Коштують від 15 грн/кг. Є українські, азербайджанські. Останні на 3 грн дорожчі.

— Гуртова ціна на українські кавуни тримається на рівні 8–15 гривень за кілограм. Залежить від сорту, обсягу партії та якості. Це на 20 відсотків дорожче, ніж торік. Нині вся плодоовочева продукція з'являється із затримкою від одного до двох тижнів через холодну весну. За тиждень ціни можуть зрівнятися з минулорічними, — каже 39-річний Олександр Хорєв, керівник проєкту "АПК-інформ: овочі й фрукти". — Спека сприяє дозріванню баштанних. До якої ціни впаде вартість кавунів, сказати важко. Залежатиме від експорту. Торік у серпні він сягнув рекордних показників. Тому кавуни дорожчали. Для покупців це не дуже гарно, а для виробників — стимул розвивати галузь.

На ринках також з'явилися українські персики. Середня ціна 35 грн/кг.

— Персики зібрали за два тижні, продали за копійки і закінчився сезон. Далі торгують імпортними. Собівартість віт­чизняних фруктів — 8 гривень. Вони дрібні, різного розміру. На місцевих ринках їх можна знайти. Але якщо зайдете в супермаркет, побачите тільки імпортні. Везуть їх із Туреччини, Іспанії, Греції. Гуртова ціна — у межах 1 долара.

Тиждень тому обвалилися ціни на лохину. Зараз у гурті її продають по 100–150 гривень, залежно від сорту та якості. Урожай високий, ринок перенасичений. Ціни падають. Також подешевшала малина. 40–70 гривень — гуртова ціна, роздрібна — від 80. Торік цієї ягоди було мало, а попит переважав. Купували за будь-які гроші. Зараз на ринок щодня надходять усе більші партії малини.

Держава не регулює цін на ягоди, фрукти й овочі. Тому не можна сказати, якою буде мінімальна. Доки попит є — вартість росте. Зупинився — і ціни пішли вниз. Окремі фермери заявляли, що через низький попит частина урожаю ягід пропаде. Насправді, багато продукції в Україні виробляють у тіні. Тому продавати її через супермаркети офіційно не можна. Потрібно спочатку оформити документи. Також можна продати врожай гуртовим компаніям. Тут знову фермери скаржаться, що на них наживаються. Але ж ніхто не заважає працювати офіційно. Попит є на всі сезонні овочі, фрукти, ягоди. На деякі навіть підвищений. Були проблеми з якістю черешні через постійні дощі в червні. На неї досі тримається попит. Хто має пізні сорти, без проблем реалізують по дуже непоганих цінах. Вартість кілограма черешні в гурті більше 50 гривень, а вроздріб — в півтора раза дорожче.

Зараз ви читаєте новину «Вартість кавунів залежатиме від експорту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі