четвер, 14 червня 2007 18:24

В Україні запроваджують нові закордонні паспорти

  Система, налаштована фахівцями ВАТ ”КП ОТІ”, працює безпомилково — за секунду на моніторі комп’ютера відображається біометрична інформація з електронного чипа
Система, налаштована фахівцями ВАТ ”КП ОТІ”, працює безпомилково — за секунду на моніторі комп’ютера відображається біометрична інформація з електронного чипа

Розпочати їх виготовлення можуть уже цього року. Новий паспорт має 25 рівнів захисту від підробок. Персональну інформацію людини наносять за допомогою лазера на сторінку з полікарбонату (високоякісний пластик), що вшита в паспортну книжку. Її неможливо ні розшарувати, ні перезаписати. Праворуч від фотографії маленькими дірочками вибито її копію. Копію можна побачити, тільки якщо дивишся на світло. А на дотик — гладка поверхня.

— Паспорт ми презентували ще 2004 року, — каже Ірина Обиденко, президент консорціуму "ЄДАПС", який розробив новий документ. — Він увійшов у п"ятірку найкращих паспортів світу. Його неможливо підробити. Але через бюрократичні перепони виготовлення нового паспорта починається тільки зараз.

Вартість оформлення закордонного паспорта не зміниться. Він коштує 170 грн, видають його за 30 днів. За термінове виготовлення протягом 10 днів треба платити 340 грн. Діяти паспорт теж буде 10 років.

До 2010 року Україна зобов"язана перейти на закордонні паспорти з електронним чипом. Така вимога Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO), до якої належать 189 країн, зокрема і Україна. Чип має містити цифровий запис обличчя людини, загальну інформацію про особу та інші біометричні характеристики власника паспорта. Які біометричні дані (окрім зображення обличчя) записувати на нього, вирішує кожна країна самостійно. Це можуть бути відбиток пальця, фото сітківки ока, геометрія руки та інше — всього 19 параметрів.

У консорціумі "ЄДАПС" розробили такий чип. Електронний, або, як його ще називають, біометричний, паспорт із чипом консорціум презентував 12 червня. Але використовувати цей чип у новому паспорті поки що не можна.

— Бо немає закону про збір біометричної інформації громадян України, — пояснює народний депутат Василь Грицак. — Хоча могли б уже зараз виготовляти паспорти з чипом і починати переговори з іншими державами про безвізовий проїзд. Бо ті країни, які видають електронні паспорти, вимагають такого ж рівня захисту від інших.

Електронний носій інформації — чип — вживляють у останню сторінку обкладинки. Його не видно, на дотик теж не відчувається. Прикордонники "проводять" паспорт через спеціальний пристрій — "рідер". Він миттєво зчитує інформацію та виводить її на монітор. Таким чином людина витрачає менше часу на митний огляд.

— Кажуть, що в нас немає сучасних технологій. Але це неправда, — запевняє Андрій Первушин, директор компанії "КП ОТІ", яка входить до складу консорціуму "ЄДАПС". — Ми розробили і паспорт, і чип. Також створили систему збору біометричних параметрів людини.

Уже нині в "ЄДАПС" можуть виготовляти 1,3 млн паспортів за рік. Усього в Україні за рік виробляється в середньому 900 тис. закордонних паспортів. За необхідності потужності з виготовлення цих документів можуть бути збільшені. До персональної інформації громадянина в консорціумі доступу не мають. Усі ці дані вводять у Державному центрі персоналізації документів Міністерства внутрішніх справ України.

Зараз ви читаєте новину «В Україні запроваджують нові закордонні паспорти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі