середа, 12 вересня 2007 14:04

Уживаний фірмовий комп"ютер коштує 1000 гривень

Автор: фото: ”Системз”
  В’ячеслав Музика перевіряє комплектацію фірмового системного блоку американської компанії ”Г’юлетт-Паккард”. Планує продати його за 1100 гривень
В’ячеслав Музика перевіряє комплектацію фірмового системного блоку американської компанії ”Г’юлетт-Паккард”. Планує продати його за 1100 гривень

Киянка Марина Підлісна, 34 роки, купила для сина вживаний комп"ютер. Новий занадто дорогий, вважає.

— Сину Сашкові вже 10 років, — каже жінка. — Його друзі з комп"ютером на "ти". Пора і йому вчитися. Попервах вистачить простенького, без "наворотів".

Підшукати прилад до 1 тис. грн Марина попросила знайомого програміста.

— На радіоринку не беріть, — порадив той. — Торгаші ставлять чималі націнки, та й деталі можуть замінити на низькоякісні. Через Інтернет я знайду системний блок і підходящі запчастини з перших рук.

У старий комп"ютер він уставив швидкісний процесор "Інтел Селерон", "пам"ять" на 20 Гб, відеокарту, програвач компакт-дисків і нову системну плату. На все пішло три тижні. Осучаснений системний блок обійшовся в 700 грн. Докупив нову клавіатуру й мишку китайського виробництва за 25 грн. Монітор "Самсунґ" з екраном на 15 дюймів узяв за 100 грн у фірмі, яка розпродувала своє старе приладдя. За півсотні Марина Підлісна привезла свою покупку на таксі.

— На комп"ютері музику слухаємо і кіно дивимось, — хвалиться Марина. — У пам"ять можна записати більш як 20 фільмів. Сашка не відженеш. А я хочу поставити модем, щоб отримувати електронну пошту і заходити в Інтернет. Тобто треба ще сотню витратити.

Перший комп"ютер у жителя Луцька Ігоря Петруніва, 27 років, з"явився вісім років тому. Брав уживаний. Згодом узяв новий у кредит. Але потужність виявилася замалою. Тому знову купив уживаний.

Із сотні складених в Україні комп"ютерів 10–15 мають поломки

— Краще купувати системний блок у зборі, — ділиться досвідом. — Збирати по запчастинах дешевше, але ризикованіше. Раджу брати блоки лише з "рідними" деталями. Якщо комп"ютер пропрацював рік без поломок, то й далі служитиме нормально.

Тепер Ігор допомагає купувати комп"ютери своїм друзям. Спершу оглядає "начинку" системного блоку, переписує номери деталей. Потім на інтернет-сайті виробника перевіряє, чи відповідають вони заводській модифікації. Собі придбав "Г"юлетт-Паккард" із процесором "Пентіум-4" за 1100 грн.

У магазинах електроніки найчастіше продають комп"ютери, зібрані в Україні. Їх здають в обмін на нові. Також є системні блоки, завезені з-за кордону.

— Краще брати системні блоки відомих світових фірм, — радить В"ячеслав Музика, 36 років, директор компанії "Системз", що на вул. Станіславського в Луцьку. — Вони дорожчі, зате надійніші. Зі ста вживаних системних блоків "Компак" чи "Дел" бракованим виявиться щонайбільше один. На сотню нових українських може бути 10–15 поломок.

На іноземні вживані комп"ютери компанія "Системз"дає гарантію 6 місяців, з новим диском пам"яті — рік.

Іноземні моделі "Соні" чи "Епл" річної давності коштують більше за нові вітчизняні моделі. Зате іноземну техніку віком понад 5 років можна придбати за 600–750 грн. На таких добре працюють усі програми "Майкрософт офіс". Потужності процесора вистачить для роботи в Інтернеті й перегляду відеофільмів.

— За тисячу гривень можна взяти пристойної якості "секонд-хенд"-комп"ютер віком один рік, ще й монітор, клавіатуру і мишу до нього,— запевняє Музика. — Ноутбуки треба брати лише європейських і американських фірм. Вони дорожчі, але й витривалість більша. Для них беруть якісніший пластик. Уживаний фірмовий ноутбук із процесором "Пентіум-4" коштуватиме 2 тисячі гривень.


Де купити техніку "секонд-хенд"


 Житомир, вул. Театральна, 9/5  фірма "Брейн комп"ютерз"  www.brain.com.ua
 Київ, вул. Борщагівська, 117/125  магазин "Гамак"  www.gamak.kiev.ua
 Луцьк, вул. Станіславського, 50а  магазин "Системз"
 www.systems.com.ua
 Львів, вул. Костюшки, 4  магазин "Ноутбуки"  www.ubc.lviv.ua
 Одеса, вул. Катерининська, 69  магазин "Розумний юзер"  www.brainy-user.od.ua
 Полтава, вул. Пушкіна, 103  магазин "Баркат.шоп"  www.pcshop.poltava.ua
 Тернопіль, вул. Руська, 41  магазин "Остер"  www.oster.com.ua
 Черкаси, бульв. Шевченка, 264  фірма "Санком"  
 Чернігів, просп. Миру, 49а
 магазин "Біт"
 www.bit.org.ua

Зараз ви читаєте новину «Уживаний фірмовий комп"ютер коштує 1000 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі