четвер, 12 липня 2007 07:00

Урожай картоплі збирають двічі на рік

50-річна Ніна Онищук із села Борків біля райцентру Літин  торгує на ринках Вінниці та Жмеринки молодою картоплею. Вивозять її власним "москвичем".

— Бараболя дуже добре продається, — хвалиться жінка. — Першу я продавала у Вінниці на ринку "Лісопарк" по 5 гривень, а у Жмеринці — по 6,5 гривень за кіло. Туди везуть менше, того й ціна більша.

Тепер оптовики скуповують по 3 грн/кг, а на ринку продають на 50 коп. дорожче.

Ніна садить ранні сорти — "Синичка", "Весна", "Бородянська", "Слов"янська" і "Адрета". Вони не цвітуть, а дозрівають за два-три місяці. У кожному кущі — по 8–10 картоплин. За два тижні після висадки обов"язково кропить картоплю препаратом "Антижук" — від колорадського жука.

— Жуки жеруть її так швидко, що не встигає із землі показатися, — скаржиться Ніна. — Якщо одразу не покропити, урожаю не буде.

Насіння ранньої картоплі купила в інституті картоплі у Вінниці. Тепер засаджує город власною скороспілкою.

— Ми бараболю витягуємо надвір у ящиках на початку березня, щоб прогрілася і покільчилася, — розповідає. — Якщо надворі мороз, заносимо в хату до вікна, щоб на неї світило сонце. Висаджуємо в середині березня, а за три місяці вже копаємо.

Перший урожай Ніна Онищук викопала в червні. Із 20 соток, засаджених ранньою картоплею, зібрала 40 мішків. До п"ятниці знов висадить картоплю. Другий урожай скороспілки збиратиме у серпні.

Зараз ви читаєте новину «Урожай картоплі збирають двічі на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі