четвер, 04 вересня 2008 20:13

Юрій Білик заробляє в Данії 21 тисячу гривень на місяць

Автор: фото: Reuters/Andrei Kasprishin
  42-річний колгоспник Олег Зайцев та його 21-річний син Віктор обсмалюють кабана. Вони працюють на свинофермі села Горновка, що в Алтайському краї Росії. На фермі тримають 100 свиней. Свинарі отримують до 5 тисяч рублів, це 205 доларів
42-річний колгоспник Олег Зайцев та його 21-річний син Віктор обсмалюють кабана. Вони працюють на свинофермі села Горновка, що в Алтайському краї Росії. На фермі тримають 100 свиней. Свинарі отримують до 5 тисяч рублів, це 205 доларів

24-річний житель міста Умань Черкаської обл. Юрій Білик п"ять місяців працює в Данії. Разом із трьома іншими українцями влаштувався на свинофермі. Доглядають свиноматок і підсвинків. На кожного припадає по 1000 голів.

— Свиноматкам допомагаю опороситися, — розповідає. — Надягаю капронову рукавицю по самий лікоть — і витягую поросят одне за одним. Годує та напуває тварин автоматика. Послід автомати змивають водою.

Перед тим як стати до роботи, працівники пройшли одномісячне навчання.

— Я нічого не знав про свиней, — пояснює Юрій. — Уроки дають робітники, які вже тривалий час там працюють. Я потрапив до свиновода-росіянина. Учили робити уколи, приймати у свиноматок опорос.

Після курсів Юрій поїхав на ферму на острів Фюн, за 100 км від столиці Данії. Житло та харчування на фермі безплатні. У кожного працівника своя кімната у двоповерховому будинку. Там є кабельне телебачення, Інтернет, більярд і гідромасажна ванна — джакузі.

— Кожній свині щодня колемо ін"єкції вітамінів, годуємо біодобавками, щоб швидше росли, — продовжує чоловік. — Свині норовливі, можуть вкусити. А їх же в мене — тисяча. Мене в перші ж дні вкусило за ногу порося. Пролежав тиждень. Потім пішов працювати із незагоєною раною. Бо за відлежування ніхто тобі не платитиме.

Білик працевлаштований офіційно, тому має страховку. Медобслуговування для нього безкоштовне. А за лікування зубів треба платити. Пломба обійдеться в 1 тис. крон або 941 грн.

— Найважча пора — коли настає час перевозити 40-кілограмових підсвинків на іншу ферму.  Під"їздить грузовик, і ми вчотирьох їх завантажуємо — по сотні за день. Як я сюди приїхав, ще якесь сало на мені було. Тепер — самі жили.

За контрактом, Юрій має працювати 37 год. на тиждень. Платять 50 крон за год. Це 47 грн. Фактично ж працює вдвічі більше. У контракті це називається "овертайм". Тоді за кожну годину одержує 85 крон, іноді й додаткову премію.

— Із тисячею свиней за сім годин не впораєшся, — пояснює Юрій. — І не покинеш їх голодними у вихідні. От вам і овертайм. Було, будять уночі: "Мерщій вантажте свиней". А ти вдень напахався, а вночі вантажиш. Зранку знов на ферму. А фермер ще й сміється, зараза. "Гуд сліп?", питає по-англійському. Тобто "Добре спали?".

Працевлаштування Юрієві обійшлось у 17 тисяч гривень

— Після роботи хочеться лише в джакузі. Ми вряди-годи пишемо родичам листи на електронну пошту. Дзвонити в Україну — 2 крони за хвилину.

Після шести днів роботи хочеться виспатись, каже Юрій. За 5 місяців він лише двічі виходив із ферми. Побував у музеї казкаря Андерсена, що за 20 км. Мріє побувати в Парижі. Візи туди не треба.

— Їздили в Копенгаген, — ділиться Юрій. — Квиток у міському автобусі коштує 10 крон. Випити пляшку пива — не менше 20 крон. Інколи кортить після роботи пива потягнути. Але при такій ціні охота відпадає. А найдешевша горілка — 80 крон. Удома я курив "Лакі страйк". А в Даній перейшов на "LM", по 23 крони за пачку. Інші — наполовину дорожчі.

За сім місяців Білик матиме відпустку. Її дають усім офіційно працевлаштованим українцям. Їх у Данії багато. Європейці відмовляються від важкої "чорної" роботи.

— Наша робоча сила йде "на ура". Данці чули про Україну. Дивуються, що ми так погано живемо. Часто питають: "Чого ж ви там не протестуєте?".

За місяць Юрій отримує близько 22 тис. крон. Це 20,8 тис. грн, за курсом Нацбанку України. Контракт у нього — на два роки. Частину грошей переказує матері в Україну. Повернувшись, мріє придбати житло та машину.

— А м"ясо данське і в рот не візьму: одна хімія, — додає. — Його в супермаркетах продають по 60 крон.

Роботу в Данії Юрію порадили у фірмі "Алмстел". Вона недалеко від пл. Контрактової в Києві. Усе працевлаштування обійшлося в 17 тис. грн. Витратив їх на консультації юриста, поїздки до столиці, страховки, оформлення паспорта, віз та на авіаквитки. Із власної кишені оплатив і навчання на курсах свинарів.



Вакансії треба шукати в Інтернеті

Посольство Королівства Данія приймає на вул. Хмельницького, 56. Їхній країні потрібні інженери, медики та фахівці з інформаційних технологій, розповідають у посольстві. Охоче беруть на стажування студентів сільськогосподарських вишів.

— Найкраще шукати вакансії через Інтернет, а не через фірми-посередники. Данські роботодавці розміщають їх на власних сайтах. Обійдеться це значно дешевше, — радять у посольстві. — За місяць-другий вам відкриють робочу візу в Данію.

Працівники консульського відділу також можуть допомогти з пошуками вакансій.


Як отримати робочу візу

Документи претендент подає в посольство особисто. Потрібні: закордонний паспорт, трудова книжка, диплом про освіту, довідка з місця роботи, супровідні листи рекрутингової компанії та роботодавця. Посольства європейських країн не приймають документи від фірм-посередників. Плату за гарантоване отримання візи беруть лише шахраї. У посольстві платять консульський збір — до 400 євро.

Службі зайнятості платять після підписання контракту



— Якщо пропонують внести аванс за працевлаштування за кордоном, це має насторожити, — каже Антоніна Максимова, 43 роки, керівник столичної компанії "Інтерплейс" на вул. Василевської. — За законом, оплату можна брати лише після підписання контракту. Бо нема стопроцентної гарантії, що роботодавець схвалить вашу кандидатуру. Зазвичай розмір винагороди — місячна зарплата за місцем працевлаштування.

Одразу платять лише за переклад, нотаріальне завірення та легалізацію документів у Міністерстві закордонних справ. Максимова радить також перевірити ліцензію компанії, яка вербує на роботу за кордон. Інформацію надає Мінпраці за тел. (044) 289 87 83.

Свинарям продають м"ясо зі знижкою

На фермі сільгосппідприємства "Агрохім" поблизу райцентру Калинівка Вінницької обл. вирощують 300 свиней.
Їх годують п"ять працівників. На свинофермі є комбікормовий цех. До сухої суміші додають вітаміни та мінеральні добавки. Клітки прибирають уручну. Із пристроїв — лише напівавтоматичні поїлки.
— Cвиня тисне рилом на клапан — і вода біжить. Тварині треба один раз показати, і вона знатиме, як що робити. Такі ферми, як наша, є в усій Європі, — каже керівник  господарства Анатолій Олійник, 48 років. — До нас приїжджав міністр Юрій Луценко. Дивився, як ми вирощуємо свиней.
Працівники ферми отримують 700 грн на місяць. На сусідньому дослідному господарстві "Артеміда" в Калинівці свинарям платять до 1 тис. грн.
М"ясо їм продають по 24 грн/кг. Іншим — по 30 грн. Собівартість свинини вдвічі нижча.

Тетяна САРАХАН

Зараз ви читаєте новину «Юрій Білик заробляє в Данії 21 тисячу гривень на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі