четвер, 03 квітня 2008 20:07

Українці заробляють у Чехії 1000 доларів на місяць

Автор: фото з особистого архіву Яни Рябко
  Яна Рябко (ліворуч) із Мирославою Леонтьєвою, жителькою Миколаєва, працюють у харчоблоці приватного аеропорту поблизу Праги. Заробітчанки готують смаженого коропа для харчових наборів. Їх подають пасажирам літаків. Кожна українка заробляє понад 16 тисяч к
Яна Рябко (ліворуч) із Мирославою Леонтьєвою, жителькою Миколаєва, працюють у харчоблоці приватного аеропорту поблизу Праги. Заробітчанки готують смаженого коропа для харчових наборів. Їх подають пасажирам літаків. Кожна українка заробляє понад 16 тисяч к

Жителька Ужгорода Яна Рябко, 28 років, працює в Чехії. У березні приїздила додому у відпустку.

— Тут я була продавцем, отримувала 500 гривень, — розповідає жінка. — А в Празі заробляю не менше 600 доларів. Літом, в гарячу пору — більше тисячі.

Знайти житло і роботу Яні допомогла старша сестра, яка вже кілька років живе за кордоном. Місце знайшлося в аеропорту. Рябко пакує обіди для пасажирів. Працює щодня.

— Вихідні беру двічі на місяць, щоб побільше заробити, — продовжує Яна. — Працюю по 13–14 годин на добу. Мені платять 50 крон за годину, тобто три долари.

Яну Рябко прийняли на роботу за трудовим договором, тому аеропорт оплачує їй медичну страховку і податки. Це $225 на місяць. Лікується безплатно.

— Головне, маю посвідчення і візу, тому можу спокійно їздити Прагою. Не боюся, що поліція спинить, — показує документи. — Наших заробітчан одразу впізнають по вбранню і поведінці.

Жінка винаймає трикімнатну квартиру на околиці міста. Живе разом із п"ятьма іншими заробітчанками. Щомісяця платить $190.

— Звідти в аеропорт добираюся більше години, — веде далі ужгородка. — Купую місячний проїзний на всі види транспорту за 560 крон, це 35 доларів.

На їжу Яна витрачає небагато, бо їсть на роботі.

Увечері, після закінчення зміни в аеропортівському харчоблоці, їде прибирати офіс. Отримує ще $200–300 на місяць.

Найбільше українських заробітчан у Празі. Влаштовуються на пивзаводи, фабрики. Чоловіки заробляють на будівництвах. Жінки йдуть посудомийками, прибиральницями і кухарками в ресторани. Робочий день — по 16 год. Як правило, влаштовуються через "клієнта" — посередника, який знаходить їм роботу. Йому віддають частину заробітку.

— Наші в середньому отримують за годину 80 чеських крон. Із них 30 віддають посереднику, — ділиться досвідом Яна Рябко.

Влаштуватися можна й без сторонньої допомоги. Але роботодавці, які погодяться офіційно найняти заробітчанина з України, платитимуть не більше 60 крон за год. ($3,6).

За місяць українці заробляють у Чехії 16–24 тис. крон. Це $1000–1500. Заощадити вдається не більше $700, каже жінка.




Нашим пропонують 99 тисяч вакансій


У Чехії працюють близько 100 тис. заробітчан з України. Мiністерство працi і соціальної політики країни відкрило інтернет-портал www.portal.mpsv.cz/sz. Його можна читати українською. Тим, хто хоче приїхати на роботу до Чехії, пропонують заповнити інтернет-анкету. Потім можна переглянути список пропозицій. У квітні чеські підприємства розмістили на порталі 99,2 тис. вакансій для іноземців.

— До прибуття в Чехію можете послати заяву про дозвіл на трудову діяльність у регіональні центри зайнятості нашої країни. Писати треба чеською або англійською, — радить Петра Бушкова, прес-офіцер Мінпраці Чехії.

У заяві зазначають:

ім"я, прізвище, дівоче прізвище, громадянство, ідентифікаційний код, дату та місце народження, адресу постійного проживання та адресу для вручення поштових відправлень, номер закордонного паспорта та найменування установи, що його видала.

Заяву можна відправити до Мінпраці Чехії на адресу:

MPSV сR, Na Poricnim pravu 1/376, 128 01 Praha 2, Ceska Republika

Роботодавці пропонують контракт терміном до року. За ним посольство Чехії відкриє робочу візу.
Довідки Мінпраці Чехії дає за тел.: 8 10 420 844 844 803.

Влаштуватися за кордоном допоможе Мінпраці

Офіційно працевлаштовують українців за кордоном лише фірми, які отримали ліцензію Міністерства праці і соціальної політики України. Дізнатися про них, а також проконсультуватися щодо роботи за кордоном, можна за телефонами міністерства:
(044) 289 54 48; (044) 289 00 65; (044) 226 24 45; (044) 226 86 66.
Особистий прийом громадян міністерство проводить за адресою: 01023, Київ, вул. Еспланадна, 8/10, 1-й поверх. Спершу слід записатися по телефону.

Зараз ви читаєте новину «Українці заробляють у Чехії 1000 доларів на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі