четвер, 12 серпня 2021 07:30

Українці запасаються олією

Автор: Олена ЛУЦЕНКО
  Полтавка Олександра Шупа 30 років торгує олією на ринку. Товар закуповує у фермерів. Літр розливної продає по 56 гривень
Полтавка Олександра Шупа 30 років торгує олією на ринку. Товар закуповує у фермерів. Літр розливної продає по 56 гривень

На початку року в Україні літр олії коштував у середньому 47,55 грн, за даними Держстату. У квітні вартість зросла до 58,05, у червні — до 64,95.

На полтавському Центральному ринку п'ять точок продають олію. Два старі кіоски, пофарбовані в синій колір, розташовані неподалік овочевих рядів. Віконце продавця в одному заклеєне прозорою плівкою. На прилавку виставлена олія в пластикових пляшках різного розміру й кольору. Етикеток немає. На нерівних шматках картону написані ціни: сиродавлена — 56 ­грн/л, запашна — 60. Оптом від 5 л — 50 грн, рафінована "Олейна" — 56.

— Оце — пахуча олія, інша — для смаження. Люди беруть потроху. Молодь у супермаркетах більше скупляється. Пенсіонери на ринок ідуть. Запашну добре в салат додавати. Йдіть у сусідній кіоск, там хазяйка все розповість, — каже продавщиця, визираючи з-під захисної плівки на вікні. Просить не фотографувати її товар. Вибігає з кіоску, прибирає цінники.

У кіоску поруч продавщиця розмовляє неохоче.

— Жарена олія — 60 гривень, рафінована — 54. Виробник — полтавська олійниця. Фермерів на цьому ринку немає. Люди привозять насіння соняшника на олійницю в Полтаві. Міняють на олію і, буває, що її продають, — розповідає вона. Імені не називає. — Люди зараз більше купують олію в магазинах. Там фасована, з етикетками. Без запаху. Мої покупці — переважно пенсіонери й трішки молодь, яка з дитинства звикла ходити на базар. Олія дорожчає через погоду. Соняшники цвітуть, але потрібна волога. Не буде олії, бо насіння не наливається.

Біля входу в критий ринок на бетонному столі жінка виставляє банки з медом:

— Раніше фермери тут продавали свою олію, зараз уже таких нема. Знову прогнозують неврожай. Знайомий пасічник возив бджіл на поле. Казав, що соняшник низенький і сохне, — зауважує.

Усередині — три торгові місця з олією. Перед 69-річною Олександрою Шупою на столі стоїть три відра, пластикові пляшки з однаковими кришками.

— У мене є розливна олія і запечатана. Привозять фермери. Я — підприємець, тільки торгую. Розливна олія коштує 56 гривень за літр. Якщо люди купують 5 літрів, то віддаю по 53, — каже Олександра Петрівна. — Олія дорожчатиме. Уже треба урожай збирати, а воно ще не виросло, кажуть. Соняшники якісь малі стоять. Бачила по телевізору, що літр восени буде по 100 гривень. Дехто вже почав запасатися. Ставлять у погріб. Але на трилітрову банку треба кидати столову ложку солі та п'ять квасолин, щоб не старіла. Бо домашня олія видихається і псується швидко. Раніше на базарі було два ряди з олією. Тепер залишилися торгувати Лєна, Ніна і я.

Зараз ви читаєте новину «Українці запасаються олією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі