пʼятниця, 31 травня 2019 07:15

Украдені гроші з карток повертатимуть

Банки зобов'яжуть повертати вкрадені з карток клієнтів гроші наступного дня після крадіжки. Нац­банк підготував відповідний проект постанови. Його виставили на обговорення. Прогнозують, що нові норми запрацюють у липні.

Банк може звернутися до правоохоронних органів, якщо вважатиме клієнта винним у втраті грошей. У такому випадку, доки не закінчиться розслідування, кошти не повернуть. Крадіжки в межах 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — 340 грн, фінустанови не зобов'язані відшкодовувати. У Європі мінімум становить 50 євро — майже 1500 грн.

— Щоб підвищити довіру населення до банківської системи, аналогічну постанову Нацбанк мав запропонувати ще 10–15 років тому. Сьогодні банкіри фактично не несуть відповідальності за кошти клієнтів. Усі проблеми й витрати перекладають на них. Повернути вкрадені гроші можна лише в судовому порядку, — говорить адвокат 44-річний Ростислав Кравець. — Якщо стається крадіжка, фінустанови звертаються до правоохоронних органів. Там не поспішають відкривати провадження, затягують справу. Насправді банкіри можуть самостійно виявити шахраїв. Адже є можливість простежити, в якому банкоматі знімали кошти, побачити обличчя злодіїв. Однак фінустанови не дбають про репутацію. Часто банківські працівники співпрацюють із шахраями. Передають їм дані про клієнтів, незаконно списують кошти з карток. Отримати гроші назад майже нереально.

Торік банкірів зобов'язали повертати кошти, якщо немає доказів, що клієнт навмисно передавав комусь інформацію про свій рахунок. Але це стосується тільки карток, які людина оформила особисто. Проблеми виникають у працівників підприємств, де зарплатні картки оформляють бухгалтери чи довірені особи.

Коли постанову Нацбанку приймуть, фінустановам буде невигідно писати заяви до правоохоронних органів. Якщо там не доведуть, що клієнт сам передав інформацію зловмисникам, банкірів притягнуть до відповідальності за неправдиві звинувачення. Легше повернути кошти й розслідувати справу самостійно. Крім того, Нацбанк може ввести штрафи чи якісь інші обмеження для банків, що не виконуватимуть постанову.

У Європі клієнти фінустанов захищені набагато краще. По-перше, там розвинене страхування вкладів. По-друге, ефективно працюють правоохоронні органи. Шахраїв знаходять швидко. Також самі банки дбають про репутацію. Намагаються одразу компенсувати втрачені кошти.

2500 гривень у середньому вкрали шахраї з однієї банківської картки торік, за даними НБУ. Зареєстрували майже 105,5 тис. незаконних операцій. Українці загалом втратили майже 250 млн грн, пораху­вали в асоціації ЕМА.

Зараз ви читаєте новину «Украдені гроші з карток повертатимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі