Ексклюзиви
понеділок, 09 липня 2007 17:53

У столиці пропонують роботу на один день

У Києві часто пропонують роботу на один день. Працювати треба кілька годин уранці або ввечері. Освітою роботодавці не цікавляться. Найчастіше на неї влаштовуються студенти.

— Підробляю постійно, — каже Антон Посторонюк, 18 років, студент університету податкової служби в Ірпені під Києвом. — Стипендія — 135 гривень, а за місце в гуртожитку треба платити 250. Таких вакансій багато в журналі "Пропоную роботу".

Антон починав працювати промоутером у продуктовому магазині на столичному бульв. Дружби Народів. Рекламував пельмені "Морозко". Покупцям, які підходили до холодильника з мороженими продуктами, хлопець розказував про цю марку. Стояв чотири дні на тиждень по 4 год. За кожну годину роботи йому платили 8 грн. Потім рекламував соки "Сандора" — розливав у стаканчики і пропонував спробувати.

Ще Антон роздавав листівки. За його словами, таку роботу пропонують щодня. Найчастіше стояти доводиться перед станціями метро. Роздають їх і водіям, які зупиняються перед світлофорами. Припаркованим машинам рекламні папірці запихають під двірники.

— За годину на перехресті отримував 15 гривень, але там доводиться побігати, ще й вихлопними газами дихати, — пояснює Антон.

Вигідно оголошення розклеювати, вважає Посторонюк. Роботодавець показує територію. Стовпи, зупинки, парадні під"їздів — усе обклеюють рекламою. За пачку — 600 оголошень — платять 25 грн. Із нею можна впоратися за 2 год. Але бігати щодня — втомливо. На оголошеннях Антон заробив на мобільний телефон, їздив у Карпати.

Великі компанії набирають людей для нескладної ручної роботи. Наймають робітників через кадрові агентства. Платять від виробітку.

— Узимку завод "Сандора" рекламував соки в новій упаковці, — розказує менеджер центру зайнятості "Істок" Володимир Ружинський, 26 років. — Замовили нам три мільйони "фітильків". Треба було крізь рекламні папірці протягнути резинку. А на заводі їх начіплювали на кришечку упаковки. Ми найняли 500 надомних працівників. За 10 тисяч "фітильків" платили по 180 грн. Компанія "Київстар" замовила поклеїти чотирикутники з адресами на подарункові конверти. За 500 конвертів людина отримувала 30 грн.

Вино спершу треба наливати старшим за віком клієнтам

Студент Національного транспортного університету Владислав Тетруєв, 20 років, вечорами підробляє офіціантом у ресторанах. Запрошують його і фірми, що спеціалізуються на влаштуванні фуршетів та великих бенкетів. До претендентів вимоги суворі, запевняє хлопець.

— Треба сходу запам"ятовувати відразу два-три замовлення. Клієнти не терпітимуть помилок і постійних вибачень. Добре вишколені офіціанти знають, як правильно підійти до стола. Тарілки треба забирати, щойно виїли страву. Вино в келихи спершу треба наливати старшим за віком клієнтам. Але ж не станеш у них питати  — скільки вам років? Розпізнаю це по обличчю людини. Постійно усміхаєшся. Це дуже складно, — розказує Владислав.

Рік він працював у ресторані, тому досвід має. Хлопець домовляється з адміністратором закладу, в які години працюватиме. Лекції в університеті закінчуються до 15-ї години. Зміна триває не менш як 4 год. Владислав погоджується тільки на ту роботу, яка закінчується до опівночі.

— Щоб добратися додому на метро. Із центру останній поїзд відправляється після 12-ї ночі, — пояснює хлопець. — А таксі коштує 40 гривень. Я намагаюся вдосталь спати, щоб на пари приходити з ясною головою.

Вакансії офіціанта хлопець шукає через Інтернет — на сайтах працевлаштування. Найбільше пропозицій — на rabota.ua. Там вивішує своє резюме з докладним описом досвіду роботи. За обслуговування чотиригодинного бенкету платять 150–280 грн. Чаcто дають чайові. Замовники звертаються до Владислава не рідше як раз на тиждень.


Скільки платять на підробітках


 Робота  Платня, грн
 опитування, за анкету  5–15
 рекламування продуктів у магазинах, год.  7,5–15
 розповсюдження листівок біля метро, год.  8–12
 розповсюдження листівок на перехрестях, год.  12–15
 розклеювання оголошень, за тис.  40–50
 розкидання реклами в поштові скриньки, за 1 тис. шт.  15
 розвезення пошти по офісаx (кур"єр), год.  10

дані: центр зайнятості "Істок"
Зараз ви читаєте новину «У столиці пропонують роботу на один день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути