вівторок, 04 березня 2008 15:26

У мистецькій студії навчають робити вітражі

Автор: фото: Вікторія МУХІНА
  В’ячеслав Денисенко навчає малювати вітражі Світлану Батир (праворуч) і Олену Кулаківську (ліворуч) на майстер-класах у студії ”Азур”
В’ячеслав Денисенко навчає малювати вітражі Світлану Батир (праворуч) і Олену Кулаківську (ліворуч) на майстер-класах у студії ”Азур”

У мистецькій студії "Азур", що на столичній вул. Нижній Вал, навчають робити вітражі. Зазвичай їх складають зі шматків кольорового скла, які на стиках загортають у мідну стрічку і спаюють між собою.

— А ми малюємо їх вітражними фарбами на звичайному склі, — каже киянка Світлана Батир, 32 роки. — Купуємо скло в рамках, у магазинах воно по 8 гривень. Беремо вітражні фарби на водяній або лаковій основі "Вітраїл" і "Глас-енд-тайл".

Навчитися основних прийомів можна й за одне заняття. Але викладач В"ячеслав Денисенко, 26 років, радить відвідати хоча б чотири. Вони обійдуться в 95 грн. Зате не треба витрачатися на матеріали. У ціну включено вартість фарб і скла з рамкою. Пензлі також видають.

— Вітраж може бути прозорим, якщо його виконати фарбами на лаковій основі, або глухим — якщо фарби матові, — зауважує В"ячеслав. — Можна створити ефект мармуру, граніту або металу, малювати з обох сторін. Тоді на склі утвориться об"ємний малюнок. Фактурними фарбами "Декоглас" досягнете рельєфного ефекту.

Спочатку скло знежирюють. Потім тюбиком фарби на водяній основі наносять контури малюнка. Його носик не має забиватися, інакше лінії лягатимуть нерівно.

— Наносити треба під кутом 30 градусів, — радить учням В"ячеслав. — Стіл має бути рівним, щоб фарба лягала рівномірно. Коли наносите контур, опирайтеся на руку, щоб не дрижала.

Квадратний метр вітражу коштує 1,5 тисячі гривень

Малювати вітраж треба згори вниз. Інакше можна розмазати й зіпсувати малюнок. Контур висихає за 40 хв. Після цього можна пензлем наносити товстий шар фарби.

— З охочими стати вітражистами-професіоналами вивчаємо колористику, композицію, відпрацьовуємо техніку, — веде далі Денисенко. — Після того, як усі навчаться рівномірно накладати фарбу, щоб вона не розтікалася, вчимося робити вітражі без контурів.

Візерунки можна використовувати В"ячеславові або приносити свої. Він розповість, як їх краще виконати.

Свої роботи випускники курсів можуть продавати в магазинах "Азур". Автори призначають свою ціну, а магазин ставить націнку 50%. Зазвичай вітражі в рамках, на яких вчать малювати в арт-студії, продають по 150 грн. Третину забирає магазин. Ще 30–50 грн треба повернути за скло та фарби. Випускник курсів заробляє на одній роботі до 70 грн.

— Ціна залежить від техніки й складності, — говорить Денисенко. — У майстерні вітражного розпису Валентини Іванової, де я також працюю, метр вітражу в класичному стилі коштує 1,5 тисячі.

Зараз ви читаєте новину «У мистецькій студії навчають робити вітражі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі