пʼятниця, 12 лютого 2016 00:50

"У будинок заходити забороняють"

65-річний Олександр Степанович із Полтави наймається помічником по господарству до заможних людей. Заробляє близько 5 тис. грн на місяць.

— Тиждень на пенсії посидів удома і більше не зміг, — каже чоловік. Прізвище просить не вказувати. Раніше працював інженером на заводі. — Завдяки старій роботі маю гарні стосунки з місцевими бізнесменами, фермерами з області. Замовляли в мене деталі до вантажних машин, іншої техніки. Один фермер купив доньці й зятю будинок під Полтавою. Попросив мене поремонтувати ворота в гаражі. Заплатив 200 гривень за годину. Наступного разу покликав замінити кран у ванній. Я тоді жартома сказав, що міг би його дітям допомагати по господарству. Він сприйняв це серйозно. Запропонував двічі на тиждень приїжджати до них із ночівлею. Так я став найманим робітником.

Виділили мені кімнатку на першому поверсі. В обов'язки входить підмітати, чистити від снігу двір, весною обрізати дерева, годувати двох котів, чотирьох собак. Зовні мити бу­динок, бо утеплений сайдингом, збирається пилюка. Просять порубати дрова на шашлик, поремонтувати шафу чи проводку. Я сказав, щоб нікуди мене не ганяли. Бо ноги болять. Тому в магазин не бігаю, з ресторанів їжу не вожу.

Господарі — прості люди. На свято звуть до столу. У дворі пораюся — можуть кілька годин зі мною розмовляти. Коли народилася моя внучка, хазяїн дав 500 гривень на памперси.

Якось приїхали п'яненькі з друзями. Витягли з машини п'ять ящиків шампанського і обливалися ним у дворі. Потім кидалися полуницею. Дві години чекав у кімнаті, коли то все скінчиться. Півдня потім вигрібав. Господар за це дав ящик шампанського, я відвіз дітям.

Улітку святкували річницю шлюбу. Поки чоловік був на роботі, господиня вирішила дім прикрасити гірляндами у формі сердечок. Змусила мене лізти на горище і діставати їх із ящиків. Взялися вдвох розкручувати. Увімкнув у розетку, аби перевірити, чи світяться. Як бахнуло струмом. Хазяйка злякалася, вхопилася за гірлянду — і їй дало. Господарю про цей випадок не розповідали.

Два місяці тому найнявся ще до одних. Буваю в них раз на тиждень. Молода пара, тримають продуктові магазини по місту. У будинок заходити забороняють. Маю тільки прибирати в дворі. Зар­плату залишають у літній бесідці.

Половину зароблених грошей віддаю дітям. Онучці купив дитячий візок за 7 тисяч гривень. Онука-п'ятикласника зібрав у школу. Собі придбав окуляри за 800 гривень і зимовий теплий костюм. Тепер не холодно, коли довго чекаю транспорт на зупинці.

Зараз ви читаєте новину «"У будинок заходити забороняють"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі