середа, 28 лютого 2007 13:57

Тиждень постування економить 100 гривень

За тиждень сім"я з двох осіб з"їдає приблизно по кілограму м"яса та риби, на що витрачає приблизно 50 грн. Молока випивають три літри — іще десятка. За кілограм сиру платять чверть сотні. Іще 30–40 грн витрачають на ласощі та алкогольні напої. Та всі ці продукти у піст їсти не можна. Риба дозволена лише на Благовіщення — 7 квітня. Таким чином, за тиждень посту економія становить близько 100 грн.

Але на самій картоплі, макаронах, консерваціях та квашеній капусті довго не проживеш. Навіть ченці у монастирях доповнюють свій раціон грибами та сухофруктами, варять із них узвари та киселі.

Нестачу м"яса у піст можна компенсувати волоськими горіхами. Але це задоволення не з дешевих — кілограм коштує 70 грн. З іншого боку, з"їсти кілограм горіхів за тиждень не так уже й просто. Як і кілограм корисних, калорійних і ситних сухофруктів. Кілограм сушених яблук, груш і слив на ринку продають по 30 грн.

У піст можна пити соки та їсти свіжі фрукти. За шість тижнів посту ці продукти обійдуться приблизно у 300 грн.

— Я дотримуюся посту вже п"ять років, — розповідає киянка Оксана Номова, 31 рік. — У перший тиждень дуже важко, але поступово звикаєш. Та й у піст готую смачніше, аніж звичайно, додаю багато спецій та приправ. Якщо переглянути кулінарні книги й задіяти фантазію, то можна харчуватися навіть різноманітніше. Ми просто звикли на сніданок смажити яєшню, на обід їсти курку з картоплею, а ввечері — рибу та салат. А організмові треба відпочити від білків.

Пісне меню дешевше на 10 гривень

У деяких столичних ресторанах пропонують "пісне меню". Вартість основної страви в ньому на 10 грн менша, ніж у звичайному. Меню при цьому виглядає екзотичніше.
У ресторанах можна поласувати такими стравами:
Томати смажені в оливковій олії, білому вині з часником, оливками та каперсами (36 грн) пропонує остерія "Пантаґрюель"
Спагеті "Агліо" із соусом (54 грн) — "Кабачок на бочок"
Плов із сухофруктами (50 грн) готує "Бакинський бульвар"

Зараз ви читаєте новину «Тиждень постування економить 100 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі