За тиждень сім"я з двох осіб з"їдає приблизно по кілограму м"яса та риби, на що витрачає приблизно 50 грн. Молока випивають три літри — іще десятка. За кілограм сиру платять чверть сотні. Іще 30–40 грн витрачають на ласощі та алкогольні напої. Та всі ці продукти у піст їсти не можна. Риба дозволена лише на Благовіщення — 7 квітня. Таким чином, за тиждень посту економія становить близько 100 грн.
Але на самій картоплі, макаронах, консерваціях та квашеній капусті довго не проживеш. Навіть ченці у монастирях доповнюють свій раціон грибами та сухофруктами, варять із них узвари та киселі.
Нестачу м"яса у піст можна компенсувати волоськими горіхами. Але це задоволення не з дешевих — кілограм коштує 70 грн. З іншого боку, з"їсти кілограм горіхів за тиждень не так уже й просто. Як і кілограм корисних, калорійних і ситних сухофруктів. Кілограм сушених яблук, груш і слив на ринку продають по 30 грн.
У піст можна пити соки та їсти свіжі фрукти. За шість тижнів посту ці продукти обійдуться приблизно у 300 грн.
— Я дотримуюся посту вже п"ять років, — розповідає киянка Оксана Номова, 31 рік. — У перший тиждень дуже важко, але поступово звикаєш. Та й у піст готую смачніше, аніж звичайно, додаю багато спецій та приправ. Якщо переглянути кулінарні книги й задіяти фантазію, то можна харчуватися навіть різноманітніше. Ми просто звикли на сніданок смажити яєшню, на обід їсти курку з картоплею, а ввечері — рибу та салат. А організмові треба відпочити від білків.
Пісне меню дешевше на 10 гривень
У деяких столичних ресторанах пропонують "пісне меню". Вартість основної страви в ньому на 10 грн менша, ніж у звичайному. Меню при цьому виглядає екзотичніше.
У ресторанах можна поласувати такими стравами:
Томати смажені в оливковій олії, білому вині з часником, оливками та каперсами (36 грн) пропонує остерія "Пантаґрюель"
Спагеті "Агліо" із соусом (54 грн) — "Кабачок на бочок"
Плов із сухофруктами (50 грн) готує "Бакинський бульвар"
Коментарі