понеділок, 09 квітня 2007 17:10

Тетяна Бердник робить картини із 32 видів сушених квітів

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Тетяна Бердник закінчила картину ”Панна”. Жіночу фігуру зробила зі стручків
Тетяна Бердник закінчила картину ”Панна”. Жіночу фігуру зробила зі стручків

39-річна киянка з Микільської Борщагівки Тетяна Бердник робить ошибани — картини з висушених трави та квітів.

— Це мистецтво називають живописом квітами, без пензля і фарб. Воно прийшло з Японії, — розповідає майстриня. — Японці просто кладуть під скло засушені квіти. А я складаю пейзажі та портрети.

Головне — насушити багато рослин, каже Тетяна. Збирає їх цілий рік за сухої погоди. Вдома кладе під прес. Нічого не підфарбовує, використовує лише природні кольори. Потім із висушеної бананової шкірки робить стовбури дерев і човники. Зі стручків — золотистий контур жіночих фігур. Листок папороті схожий на ялинку, а з листя конвалії викладає земну поверхню — луки, яри, пагорби. Блакить неба передає за допомогою пелюсток садової лілії та клематисів. Хмарки — з тополиного пуху. З лушпиння часнику і червоної кримської цибулі робить квіти бузку. На одну роботу бере зо три десятки видів рослин. Працює увечері після роботи, тому на один пейзаж 25х25 см іноді іде тиждень.

— Для роботи беру ножиці, клей ПВА, пінцет і цупкий картон, — веде далі Тетяна. — Спершу олівцем роблю ескіз картини. Найскладніше — правильно підібрати матеріал. Беру стос листя та квітів і по черзі прикладаю одне до одного, поки не знайду такі, де кольори плавно перетікають. Вирізаю з них форми за ескізом і приклеюю на картон.

Квіти зберігають колір до 10 років

Готові картини накриває склом. Якщо квіти засушені правильно, вони зберігають колір до 10 років. Ошибани вішають подалі від сонячних променів.

Фарбами Тетяна Бердник малювала змалку. А 12 років тому, гуляючи у Маріїнському парку, зустрілася з майстром-флористом Ніною Мінченко. Та продавала свої роботи з квітів. Тетяна Бердник запозичила ідею. Спершу робила ошибани на подарунки друзям. Продавати їх запропонував знайомий художник з Андріївського узвозу:

— Коли я вперше винесла свої картини з квітів на узвіз, навколо мене зібралася купа цікавих. Перший пейзаж купили за 10 доларів. А я тоді отримувала 20 доларів на місяць. Відтоді й почала продавати.

За рік Тетяна Бердник робить сотню картин. Усього ж зробила їх уже понад тисячу. Невеликий пейзаж продає за 200 грн, найбільший — за 1 тис. Щороку влаштовує дві-три виставки. На кожній купують у середньому по 15 робіт.

— Сім років тому в Києві проходив Світовий конгрес українців, — згадує майстриня. — Один з учасників конгресу, помітивши мої роботи у фойє палацу "Україна", купив у мене половину колекції — 50 картин. Платив по 100 доларів за роботу. Я тоді відтворила в ошибані пейзажі з поезії Шевченка.

Цього року Тетяна Бердник влаштувала виставку у Верховній Раді. Купили кілька робіт по 1 тис. грн. А потім замовили ще шість. Знову буде непоганий заробіток.

Зараз ви читаєте новину «Тетяна Бердник робить картини із 32 видів сушених квітів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі