вівторок, 01 липня 2008 16:20

Швидкий кредит готівкою дають під 90 відсотків річних

Автор: фото: REUTERS/Kham (VIETNAM)
  У міжнародному аеропорті Ханоя, столиці В’єтнаму, працює зал самообслуговування. Там установили сім банкоматів провідних банків Азії. Пасажири можуть зняти гроші в будь-якій валюті, зробити переказ або оплатити рахунки. Такі відділення відкриють в аеропор
У міжнародному аеропорті Ханоя, столиці В’єтнаму, працює зал самообслуговування. Там установили сім банкоматів провідних банків Азії. Пасажири можуть зняти гроші в будь-якій валюті, зробити переказ або оплатити рахунки. Такі відділення відкриють в аеропор

Вагони київського метро рясніють яскравими наклейками "Кредит без довідки про доходи". Нижче — телефонний номер. Дзвонимо за одним із них.

Кредитний агент питає ім"я, вік, прописку та потрібну суму.

— Приїжджайте на вулицю Малопідвальну, це біля майдану Незалежності. Заповните анкету й отримаєте гроші, — каже чоловік, представляється Володимиром. — Потім подзвоните мені знову, підтвердите, що отримали гроші.

На Малопідвальній працює кредитна агенція "Мірфінанс". Біля дверей черга.

— Хочу взяти на бізнес 70 тисяч гривень. У банках не дають. За нами будете, — говорить жінка в червоній футболці.

— Якщо ви не заповнювали анкети, спершу йдіть до секретаря, — радить інший чоловік. — Заповните, а тоді вже в чергу за грішми станете.

Біля столу з анкетами — кілька людей.

— Дайте хоч якийсь київський телефон, — секретарка звертається до літнього чоловіка. Той дістав паспорт та ідентифікаційний код. — Це для перевірки ваших даних. Ви з Білої Церкви? Погано. Вигадайте якийсь київський телефон. Сьогодні вам дадуть не більше трьох тисяч гривень.

Доходить моя черга. Секретарка записує ім"я, телефони й подає дві анкети. Одна з "А-банку", друга — з "Хомкредитбанку". Без довідки про доходи кожен може видати не більш як 3 тис. грн, пояснює. Позичають під 2% річних. На решту боргу щомісяця нараховують ще 3,5%.

Жінка у фіолетовому костюмі розказує в черзі:

Мені нарахували пеню, бо кредитний менеджер помилився в договорі на одну цифру

— Ми з чоловіком із села приїхали. Городські банки не хочуть нам грошей давати, хоч у нас є справка про доходи. Нам треба 30 тисяч.

Заповнену анкету кредитний менеджер перевіряє за базою даних банку — кредитну історію позичальника та його родичів. Потім вирішують, позичати гроші чи ні. Тим, хто несумлінно виплачував борги, відмовляють.

— Чекати на ухвалення кредитного комітету треба від 30 хвилин до 3 днів, — попереджає секретарка. — "А-банк" одразу дає гроші, а "Хомкредитбанк" — за кілька днів. Далі підпишете кредитний договір і підете із нашим працівником у банк за грішми. Але ви молоді й досвіду кредитування не маєте. Ще й довідку про доходи не даєте. Вам можуть не надати позики.

У "Кредит-альянсі", що на столичній вул. Пирогова, відмовляють одразу:

— Ви занадто молоді. Приносьте довідку про доходи. Тоді позичимо до 20 тисяч гривень.

Цей банк теж бере 2–3% річних і 3,5% щомісяця нараховує на залишок. Ще 12% від суми позики треба заплатити за послуги — розгляд заяви й оформлення.

Дрібні фінансові компанії обіцяють у рекламі кредит під 2–3%. Однак "забувають" зазначити, що нараховують їх не раз на рік, а щомісяця. Із разовими комісіями за рік набіжить 40–90% переплати. Тому слід уважно прочитати умови надання позики в договорі.

Киянку Єлизавету, 37 років, змушували двічі сплатити за кредитом. Вона позичила 4 тис. грн. Експрес-кредит виплатила за 10 місяців. Згодом їй зателефонували з банку, що нараховують пеню за несплату.

— Виявляється, у мій договір записали банківський рахунок іншої людини. Це кредитний менеджер зробив помилку в одній цифрі, — пояснює жінка. — Довелося звертатися до міліції, щоб не повертати всю суму заново.


Кредиткою можна користуватися безплатно 55 днів

— Уважно читайте кредитний договір перед тим, як його підписувати, — застерігає Олександр Сєдих, 24 роки, фінансовий директор компанії "Простобанк консалтинг". — Бо, крім обіцяних в рекламі низьких відсотків, часто треба оплачувати страховку та великі комісійні збори.
У сумі ставка за позиками фінансових компаній складає до 90% річних. Тобто за кожну позичену тисячу банкові доведеться повертати майже 2 тис. грн. Фінансові компанії стягують штрафи за затримку платежу хоча б на 4 дні. Розмір штрафу — до 900 грн.
У банках позичати готівкові гроші вигідніше, радить Сєдих. Там середня ефективна ставка — 53% річних. Тобто за кожну тисячу гривень повертають 1,5 тис. "Райффайзен банк Аваль" видає готівку під 20% річних. Але вимагає поручительство третіх осіб — родичів або колег.
— Найвигідніше оформити в банку кредитну картку, і вже з неї знімати готівку, — продовжує фахівець. — За карткою середня ефективна ставка кредиту — 28 процентів. Тобто із кожної тисячі доведеться переплачувати банку 280 гривень. Мій приятель має кредитку "Приватбанку". Якщо повернути гроші менш як за 55 днів, банк узагалі не нараховує відсотків.
Спершу суму позики може бути обмежено — не більше шести середньомісячних зарплат. Згодом максимальну суму можуть збільшити до 20 тис. грн.
— Для цього треба вчасно повертати кредити, — пояснює Сєдих.
Киянка Валентина Левченко, 35 років, користується кредиткою "ВАБ банку". Із нею їздить за кордон.
— Того літа була два місяці в чоловікових родичів у Штатах, — згадує. — Там по магазинах саме розпродаж був. Я до копійки витратилася. Кредитку українського банку вставила в американський банкомат і зняла собі півтори тисячі доларів.
За кредит Валентина заплатила 1,5% комісії. Також розраховувалася кредиткою за квитки в американських літаках.
— А ще оплачую через банкомат комунальні послуги, — каже Валентина. — Це щоб в ощадкасі черги не вистоювати. Так-от з Америки теж можна було свою квартплату заплатити.

Сергій ГРОМОВИЙ

Зараз ви читаєте новину «Швидкий кредит готівкою дають під 90 відсотків річних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі