середа, 30 січня 2008 17:56

Студентам-українцям дають стипендію 650 євро

Киянин Богдан Павлів, 21 рік, — другокурсник Карлового університету, що у столиці Чехії Празі. Навчається безплатно, отримує стипендію.

— Небагато, — запевняє хлопець. — Вистачає, щоб заплатити за гуртожиток, трамвай та метро. І ще на пиво.

Щоб потрапити до солідного київського ВНЗ, потрібні гроші або знайомство, міркував Богдан із батьками. Треба вступати самотужки. Спершу хлопець дізнався про умови вступу на сайті чеського університету. Мови не знав, тому записався на підготовче відділення.

— У Чехії приватних університетів і коледжів небагато, переважно державні, — розповідає. — Молоді чехи за освіту не платять. Абітурієнтів як я, із сусідніх країн, так само вчать безплатно.

Студентів з України також приймають до навчальних закладів Польщі та Німеччини. Студентка з Кам"янця-Подільського Хмельницької області Ганна, 23 роки, другий рік навчається на інженера в університеті міста Йєна, Німеччина. Спершу вступила до Києво-Могилянської академії. Там дізналася про програми німецьких ВНЗ. Наприкінці 2007-го приїздила до Києва, представляла Йєнський університет на німецькій освітній виставці. Захід проходив у столичному готелі "Русь", що на вул. Госпітальній. Ганна роздавала листівки біля стенду.

— У Йєні переважають технічні спеціальності. Молоді німці не дуже йдуть, наприклад, на гірничих інженерів. Зарплата хороша, але робота в шахтних виробках — не з легких. На гірників навчається багато поляків, литовців і латишів. На весь університет є шестеро студентів-українців.

Навчання безплатне, щомісяця дають стипендію 650 євро. Не платять і за відвідування поліклініки. Гуртожиток, транспорт, харчування у студентській їдальні, туристичні поїздки Європою Ганні обходяться зі знижкою 25–75%.

У Чехії за освіту не платять

— Але якщо захочете вступити на престижні факультети — економічний, юридичний, медичний, доведеться платити, — веде далі дівчина. — П"ять років коштують десь 30 тисяч євро.

— Для студентів зі Східної Європи діють з десяток різних програм, — пояснює професор Йєнського університету Ґюнтер Кірхер, 48 років. — Наш заклад працює в рамках програми DAAD — Німецької служби академічних обмінів. Багато програм пропонує консорціум німецьких університетів GATE-Germany.

Витрати на утримання студентів покриває федеральний бюджет та освітні програми Євросоюзу.

— Щоб вступати до німецьких навчальних закладів, спершу слід вивчити німецьку мову в Україні, — радить Ганна. — Хоча іноді на молодших курсах іноземцям викладають англійською.

Дівчина вивчала німецьку з репетитором, потім склала іспит на рівень володіння.

— Вважається, що Ґете-інститут дає добрі мовні навички, — говорить вона. — Але вчитися "з нуля" там треба два-три роки.

Докладно про курси німецької мови "ГПУ" писала в N11 за 23 січня ц. р.

Після закінчення університету Ганна хоче повернутися в Україну. Вважає, що з німецьким дипломом тут можна добре влаштуватися.

Інформація про Європейські університети, які приймають на навчання українських студентів, є на інтернет-сайтах www.coimbra-group.eu та www.daad.org.ua.

Зараз ви читаєте новину «Студентам-українцям дають стипендію 650 євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі